Tineri și bătrâni, război și revoluție

Vremurile extraordinare reclamă măsuri extraordinare. Și se pare că aceasta e concluzia la care a ajuns cel puțin o parte din clasa politică ce susține introducerea certificatului verde (PNL, USR și UDMR, iar odată cu formarea noului guvern s-ar putea să li se alăture și PSD).

Spre exemplu, la război, când te atacă inamicul, se decretează mobilizarea și ești obligat să te duci să lupți și eventual să mori pentru salvarea întregii națiuni. Altfel te paște Curtea Marțială. Dar la război, în ciuda faptului că toți cetățenii sunt egali în ceea ce privește drepturile și obligațiile, îi trimiți pe tineri, că dacă îi trimiți pe bătrâni pierzi războiul și îi mai și omori pe ostașii în baston și în cărucior cu rotile degeaba. Ar fi atât o dovadă de prostie, cât și un act de cruzime.

În mod paradoxal, în războiul (neconvențional) cu covidul e invers. În condițiile în care știm acum, din datele INSP, că efectul vaccinului asupra transmisiei e puțin semnificativ[1], dar este foarte semnificativ atunci când vine vorba de prevenirea formelor grave care îi afectează pe vârstnici mult mai mult decât pe tineri, atunci, pentru a câștiga războiul cu covidul, ar trebui să îi trimiți în prima linie nu pe tineri, ci pe bătrâni.

Dar statul român procedează exact invers, trimițându-i la război pe tineri. Asta taman în momentul când anumite state europene au oprit administrarea unor vaccinuri la tinerii de sub 30 de ani deoarece au ajuns la concluzia (temporară sau definitivă, vom vedea) că pentru această categorie, nu și pentru vârstnici, raportul risc-beneficii nu justifică vaccinarea. De fapt, e posibil ca statul român să-i trimită la război (la vaccinare) doar pe tinerii fără studii superioare, care (în general) nu lucrează de acasă și care deja au dus greul restricțiilor în pandemie, spre deosebire de tinerii frumoși și liberi din online. Cu alte cuvinte, s-ar putea să-i trimită în prima linie exact pe votanții AUR.

Cum șansele ăstora de a muri erau oricum foarte mici, e puțin probabil ca aceștia să îi fie recunoscători statului român deoarece le-a făcut un bine cu forța, fiind oricum setați să vadă doar efectele adverse ale vaccinului, nu și beneficiile, iar în rândul lor acest raport efecte adverse / beneficii nu mai e la fel de clar ca în rândul bătrânilor, deci ideologia antivaccin prinde rădăcini mai ușor pe un teren mai fertil. În fine, atunci când vor vedea că spitalele sunt în continuare pline de bătrâni, iar ei continuă să sufere din punct de vedere economic și să suporte noi restricții, acești tineri vor deveni și mai furioși (și deci și mai auriți) decât sunt deja. Mai ales că mai au și alte motive.

Însă statul îi obligă indirect pe tineri și datorită faptului că nu ar fi în stare să îi oblige direct pe bătrâni. Dacă ar face asta, s-ar vedea că statul român nu e în stare să exercite monopolul violenței (constrângerii) legitime. Dar statul român trebuie să facă și el ceva, ca să nu zică lumea că statul stă degeaba. Și atunci îi constrânge pe tineri prin patroni, care spre deosebire de stat, știu mult mai bine să se facă ascultați și sunt mult mai capabili să dea ordine, așa, ca la armată. Practic vorbim de un outsourcing al monopolului violenței legitime către capital.

Însă avem puține motive să credem că rezultatul acestei constrângeri prin delegare va fi victoria asupra covidului. Mai degrabă, rezultatul va fi o revoluție (de dreapta), pe care în mod tradițional o fac tinerii, aceeași categorie socială care luptă și în războaiele convenționale. Or, după cum bine știm, deseori revoluțiile izbucnesc în urma războaielor pierdute.


[1] Deși și aici sunt unele discuții, trebuie văzut și cum și de unde iau vaccinații și nevaccinații virusul, că una e să îl iei din spital, de acasă sau într-o mare aglomerație urbană, alta e să îl iei de la serviciu sau într-un mic orășel de provincie; în cel de-al doilea caz vaccinul ar putea să te protejeze pentru că interacțiunea socială nu e suficient de densă, în primul caz s-ar putea să nu o facă pentru că și interacțiunea socială e mult prea densă.

Despre Alexandru Racu

Născut în Bucureşti pe 4 Martie 1982. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, Master în Studii Sud-Est Europene la Univeristatea din Atena şi doctor în filozofie politică al Universităţii din Ottawa.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Tineri și bătrâni, război și revoluție

 1. Gheorghe F. zice:

  „De fapt, e posibil ca statul român să-i trimită la război (la vaccinare) doar pe tinerii fără studii superioare, care (în general) nu lucrează de acasă și care deja au dus greul restricțiilor în pandemie, spre deosebire de tinerii frumoși și liberi din online. Cu alte cuvinte, s-ar putea să-i trimită în prima linie exact pe votanții AUR.”
  Deci nevaccinații se regăsesc tot printre deplorabili. Din cîte am știu eu însă, cel puțin în București, vînzătorii la tarabe, taximetriștii, coafezele/frizerii/ospătarii, transportatorii sunt în majoritate vaccinați. În schimb, protestele față de vaccinare au apărut în august-septembrie în mediul studențesc din centrele universitare

  • Din câte am văzut eu pe la protestele antivaccin și din ce mi-au spus și alții erau cam 60/40 (60% working class fără studii superioare, 40% middle class cu studii superioare). Însă eu nu am spus că ponderea de nevaccinați e mai mare în rândul celor fără studii superioare pentru că nu știu să se fi făcut un sondaj în acest sens (cu toate că, din ochi, cam așa par să stea lucrurile). Am zis doar că, în ipoteza în care a) statul introduce certificatul verde și b) îl introduce doar pentru lucrătorii care interacționează direct cu clienții sau cu alți lucrători (taximetriști, chelneri, vânzători, agenți de pază, lucrători din fabrici, adică preponderent fără studii superioare), atunci statul o să-i trimită (cu forța) la vaccinare preponderent (aici m-am exprimat greșit când am scris doar) „pe tinerii fără studii superioare, care (în general) nu lucrează de acasă și care deja au dus greul restricțiilor în pandemie, spre deosebire de tinerii frumoși și liberi din online”. Iar ăsta e un fapt, nu o judecată de valoare.

   • Gheorghe F. zice:

    La protestele antivaccin participă (cel mult) cîteva sute de persoane din cele cîteva milioane de nevaccinați (care nu sunt antivaccinișit, dar, în fine, distincția a fost considerată irelevantă din capul locului). Deși statutul social al protestatarilor nu poate fi ignorat, este validă totuși raportarea la ei ca la un segment reprezentativ al populației nevaccinate avînd în vedere disproporția dintre numărul participanților la proteste și numărul nevaccinaților?

   • Păi am zis că nu știu să se fi făcut un sondaj în acest sens, deci, da, s-ar putea ca enșantionul de la protest să nu fie reprezentativ.

 2. Un Om zice:

  Nu are prea multă legătură cu articolul chiar reușit. Dar dacă pleci la război sfătuit de cineva ca acesta de la UM Digi 24, riști să frângi gâtul multora care te cred.
  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/de-ce-se-imbolnavesc-vaccinatii-si-cat-tine-imunitatea-dupa-doza-3-de-vaccin-cercetator-testul-de-anticorpi-este-absolut-irelevant-1732727

  Comparati cu studiul facut in Suedia pe mai mult de 6 luni.
  https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3949410

  #1) UM Digi 24: „Se menține în continuare un anumit nivel de protecție [contra infectiei, dupa 5-6 luni], dar acesta este mai redus”

  Studiul ne indica protectia la peste 180 zile: Pfizer 29%, Moderna 59%, J&J nu exista dar este mai slab ca AZ din tabelul 2 (ZERO).
  Acea protectie a Pfizer de 29% este agregata pentru ambele sexe. Pentru barbati este doar 17%.
  Iar pentru persoanele >50 ani, este sub 10%. Deci ZERO.

  #2) „Dacă vaccinarea ne protejează – să zicem – de 5 ori de a ne infecta, dar trăim într-o zonă cu rată de transmisie foarte mare, așa cum este în această perioadă, orice măsură suplimentară, fie că e vorba de doza a treia, fie de respectarea cu strictețe a măsurilor non-farmaceutice, ajută suplimentar și scade suplimentar riscul de infecție”, a punctat Cătălin Țucureanu.

  Ce se mai poate comenta la o dezinformare de acest gen? Boosterul nu este permis decat dupa 6 luni, moment la care NIMENI, nicio categorie de varsta nu mai are protectie 80% contra infectarii.

  Daca ducem un razboi cu astfel de coordonatori si cu astfel de informatii, eu nu vreau sa fiu inrolat. Ma descurc cum pot, dar mai bine.

  • Un Om zice:

   Ca partizan în acest război (dar nu purtător de uniformă militară), vă prezint eficiența și a altor arme. Nu doar puștile mRNA ale trupelor de campanie.

   https://www.newscientist.com/article/2237475-covid-19-news-mask-wearing-cuts-infections-by-53-per-cent/

   “It is likely that further control of the covid-19 pandemic depends not only on high vaccination coverage and its effectiveness but also on ongoing adherence to effective and sustainable public health measures,” Talic and her colleagues write in the British Medical Journal.
   Mask wearing is one of the most effective public health measures for preventing covid-19, reducing incidence of the disease by 53 per cent, according to a review of published research.
   Handwashing was also estimated to reduce covid-19 incidence by 53 per cent, but this result was not statistically significant because only a small number of studies on it were included. Physical distancing was found to reduce incidence by 25 per cent.”

   Este un meta-studiu terminat in mar 2021, care a asteptat peer review multe luni de zile si a fost publicat in forma finala in oct 2021 (https://www.bmj.com/content/375/bmj-2021-068302). Nu sunt incluse în studiu alte profilaxii recomandate de medicii ORL in perioade de epidemii. Au dispărut de ceva vreme din atenția publică, dar online-ul ne ajută.

   iun 2020 Cercel „”Nu e o mare filozofie. Apă și săpun. Trebuie să ne spălăm pe mâini și pe față cu apă și cu săpun și lucrurile vor fi așa cum trebuie”, a conchis Adrian Streinu Cercel.”

   Marius Tucă Show: Prof.dr. Streinu Cercel
   1 mar. 2020 — ”Bună seara, e bine să ne spălăm şi în nas cu săpun?”, vorbesc serios. Adrian Streinu Cercel: Cu săpun nu, dar cu apă da.

   31 ian 2019: „Nu uitați că trebuie să ne spălăm în nas”
   Adrian Streinu Cercel – manager Institutul Matei Balş: „Nu uitați că trebuie să ne spălăm în nas. Când ne spălăm pe față, spălăm și interiorul nasului, pentru că îl decontaminăm”.

   2018, Stirile ProTV
   „Veronica Lazăr, profesor imunologie: Sistemul imunitar e format din celule care circulă liber în organism ca să detecteze tot ce e străin. Lupte aprige se duc la toate porţile de intrare. Nasul e una dintre acestea. În acest context, al expunerii la microorganisme în medii înalt populate – cum ar fi gradinița sau școala – iată ce ne spune medicul specialist ORL:
   Ioana Voda Medic medic primar ORL: “Spălaturile nazale trebuie făcute când venim de la grădiniţă să limităm numărul bacililor pe care îi achiziţionam acolo involuntar. Scăpăm de ele prin spălaturi nazale cu ser fiziologic, apa bicarbonatată.””

 3. Claudiu zice:

  Ce bine că nu ne unește nimic. Că pot să te urăsc că ești un ipohondru pizdificat din a cărui cauză nu se mai termină circul ăsta, obsedat să îl protejeze tatuca stat și de diaree. Vine și vremea pedepsei. Vai de pula voastra, a tuturor care ne a făcut viața un calvar. Nu va uităm și nu va iertăm muistilor.

  • adrian zice:

   Probabil e plătit și el ca mulți alții sau o fi avut de înfruntat alte constrângeri (de ex postul de asistent univ).
   A cotit-o brusc ca Dan Selaru, Mirel Palada, Mirel Curea etc
   E vremea curvelor

 4. Un Om zice:

  Pe 17 nov 2021, in Parlamentul Turingiei, o doamna parlamentar numită Ute Bergner face o afirmație aproape revoltătoare. Decesele în exces sunt corelate pozitiv cu rata crescută de vaccinare.
  “The excess mortality increases with the increase in the vaccination rate” (momentan fragmentul video din Parlament și subtitrat în engleză încă mai este pe utube, dar deja a fost dat jos de pe un prim cont)
  https://www.utebergner.de/der-wert-eines-menschen-haengt-nicht-von-seinem-impfstatus-ab/

  Oamenii de știință Prof. Dr. Rolf Steyer și Dr. Gregor Kappler au făcut acest studiu la inițiativa dnei parlamentar și aceștia au concluzionat că excesul de mortalitate în Germania este strâns legat de rata de vaccinare. Studiul afirmă:

  „Corelația este + .31, este uimitor de mare și mai ales într-o direcție neașteptată. Ar trebui să fie de fapt negativă, astfel încât s-ar putea spune: cu cât rata de vaccinare este mai mare, cu atât mortalitatea în exces este mai mică. Cu toate acestea, este cazul opus și acest lucru necesită clarificare urgentă. Mortalitatea în exces poate fi găsită în toate cele 16 landuri germane. Numărul deceselor cauzate de Covid raportat de RKI în perioada analizată reprezintă doar o parte relativ mică din excesul de mortalitate și, mai presus de toate, nu poate explica problema critică: cu cât rata de vaccinare este mai mare, cu atât excesul de mortalitate este mai mare.”

  Studiul a urmărit doar șase săptămâni. Mai sper și că au și eliminat outlierul 2020 din decesele așteptate în 2021. Un factor de corelație pozitiv înseamnă că cele două variabile (vaccinarea și decesele în exces) chiar se mișcă împreună, în același sens, scade una, scade și cealaltă, crește una, crește și cealaltă. Dar cu toții știm că o corelație nu arată o legătură de cauzalitate dar ridică un serios semnal de alarmă. Ar putea fi un efect de ordinul doi, trei, de genul vaccinarea duce la optimism nefundamentat medical, comportament mai riscant, trecerea prin boală și agravarea unor afecțiuni pre-existente, deci decese din orice cauză mai numeroase.

  Și, într-o altă ordine de idei, o nouă subvariantă a delta, AY.104 a fost detectată în Sri Lanka (98% vaccinați cu cel puțin o doză dintre cei 16+ și 84% cu două doze). OMS și CDC au primit detaliile sub-variantei care începe să pună probleme medicale în Asia. Ministrul Sănătății dă vina pe festivaluri, pe oameni pentru nerespectarea recomandărilor sanitare. Hmm, eu aș zice că oamenii fac ceea ce li s-a spus, „vaccinați-vă și scapați sigur” spun președinți de țară, comisari europeni, deci de ce ar trebui să mai fie precauți după vaccinare?

 5. Un Om zice:

  Astăzi au intrat în război și copilașii, nu doar tinerii. EMA a aprobat vaccinul Pfizer pediatric pentru copiii 5-11 ani. Ar fi niște aspecte de discutat despre datele medicale prezentate de Pfizer. Cred că ce contează mai mult este că în țările în care există certificat digital, acesta ar trebui să fie extins până la cetățenii de 5 ani, de la 12 ani în prezent. De exemplu, în Germania copiii sub 6 ani și cei testați regulat la școală erau exceptați de la obligativitatea prezentării certificatului. Acum nu vor mai avea unde să se ascundă, vaccin există pentru toată lumea de peste 5 ani. Iar asta va pune politica pe jar: copiii și boosterele obligatorii. De acum înainte, tortura psihică, bățul și recompensele ca argumente politice de „motivare” a cetățenilor, se vor manifesta și asupra copiilor dar și vaccinaților.

  Comisia Europeană a stabilit valabilitatea certificatului sanitar la 9 luni, deși ECDC propusese 6 luni, restul de 3 fiind aparent motive logistice (adică probabil există încă mulți dublu-vaccinați în Europa care ar risca să rămână fără „drepturi” începând din ianuarie).

  Dacă se va gândi cineva să excludă copiii în continuare de la condiționarea vaccinării pentru accesarea unor locuri sau servicii, asta va fi un bun motiv de respingere constituțională exact cum s-a întâmplat cu vaccinarea obligatorie la angajatorii privați cu peste 100 de angajați propusă de Biden.

 6. adrian matea zice:

  racule ești un jegos plătit altfel n-ai cum fi atît de ticălos; n-ai cum jigodie

 7. Vestitor zice:

  https://www.aldomariavalli.it/2021/12/16/archbishop-vigano-defends-cardinal-muller-and-his-great-reset-critique/
  https://www.theyeoftheneedle.com/2021/12/03/viganothose-who-resist-the-nwo-will-have-the-help-and-protection-of-god/
  O fi si acesta dezaxat? Un lup in piele de oaie?
  Si monsieur Banescu un erou al discernamintului teologic?
  Incet, incet se imbraca toti in irelevanta. Inclusiv Rod Dreher. Macar el pastreaza tacerea. E ocupat cu dez-vrajirea de woke-ism.
  Din categoria erezie cu bune intentii, ca si Fr. Arida: https://publicorthodoxy.org/2020/05/13/faith-reason-and-the-eucharist/. Talkin’ about missing the point…
  E bine ca inca avem modele adevarate: https://doxologia.ro/sfantul-ioan-maximovici-ia-impartasania-scuipata-de-o-bolnava-de-turbare. „I choose not to choose life, I choose something else”, in cheie teologica reala. Da, pt ratiune a ales moartea. Ca sa poata trai. Dincolo de ratiune.
  Dati si prietenilor aflati in cumpana vestea cea buna. :p

  Treaba cu „victoria impotriva covidului” suna deja a newspeak. Cuvintele victorie si revolutie au devenit si ele irelevante in aceste vremuri extraordinare. Sau am cazut din metapolitic, la loc in politic?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s