Adevărata miză

Eu nu știu de unde au scos unii ideea potrivit căreia referendumul acesta este de fapt despre Dragnea, în condițiile în care, exceptând patru senatori care s-au abținut, toți cei de la PNL au votat pentru organizarea referendumului. Din contră, referendumul nu este despre Dragnea, și nici măcar (în primul rând) despre drepturile minorităților sexuale, ci este mai degrabă despre USR, ai cărui senatori au votat toți împotrivă (și prin extensie și despre DEMOS). Îndrăznesc să spun că, în primul rând, referendumul din 7 octombrie reprezintă ocazia unui vot de blam pentru elita liberală care, indiferent dacă este (sau se declară) de dreapta sau de stânga, are alergie la Biserica Ortodoxă Română (și la creștinsim, în general), la obiceiurile oamenilor de rând, neprelucrați în laboratoarele ideologice de ultimă oră din Occident, și căreia îi pute, cu tot cu popor, democrația, pe care o etichetează drept „tiranie a majorității” de fiecare dată când nu îi convine rezultatul votului.

Referendumul din 2012 a oferit șansa unui vot de blam pentru Traian Băsescu și intelectualii neoliberali/neoconservatori care i-au susținut politicile, vot în urma căruia nici primii, nici cei din urmă nu și-au mai revenit, pe deplin, vreodată (în ciuda încercării unora dintre cei din urmă de a se recicla politic, astăzi, prin strategia cățărării pe noul val popular, a cărui amploare se va vedea pe 7 octombrie cât de mare va fi). Referendumul din 2018 oferă poporului român șansa să-și spună părerea și despre verii lor, ce împărtășesc același profil politic și psihologic creionat mai sus – atât cei care le-au fost tovarăși de drum în 2012, cât și cei care la vremea respectivă s-au aflat de cealaltă parte a baricadei. Iar dacă la referendumul din această toamnă se va strânge suficient de multă lume (ceea ce nu este deloc clar, iar în caz că nu se va strânge îndeajuns de multă lume, referendumul va fi un eșec răsunător, iar cei care au insistat cu organizarea lui își vor fi dat cu stângu-n dreptu’ – sau invers), nici ei nu își vor mai reveni prea curând de pe urma acestui nou vot de blam.

Aceasta este de fapt miza reală a referendumului din 7 octombrie, tema familiei fiind doar un paravan (n-o să-i omoare nimeni pe homosexuali, nici n-o să se vindece familia românească de multiplele și gravele ei probleme ca urmare a modificării constituționale propuse de CPF). Și tot ea explică combinația de furie, dispreț și frică ce a caracterizat de la bun început nu doar reacția „lumii bune” vizavi de demersul Coaliției pentru Familie, ci și reacția tuturor aristocrațiilor (privilegiaților) care în decursul istoriei s-au confruntat cu spectrul mobilizării plebei.

Reacția diversionist-flegmatică de tip „e despre Dragnea” sau cea panicat-moralizatoare de tip „e despre sărmanele minorități sexuale” reprezintă doar mecanisme psihologice de apărare prin care se evită conștientizarea, mai mult sau mai puțin anxioasă, a faptului că, de fapt, „e despre noi”, ăștia frumoși și deștepți, care de trei ani de zile țipăm, atrăgând atenția asupra „marelui pericol” pe care îl reprezintă „proștii”, „medievalii” și „fundamentaliștii”.

PS: Fac o paranteză pentru a preciza că sunt și oameni care se opun revizuirii Constituției în sensul dorit de Coaliția pentru Familie, dar care de la bun început au reacționat la demersul respectivei organizații cu calm, rațional, politicos, fără isterie și aroganță, fără calomnii ordinare (precum cea colportată recent de DEMOS, potrivit căreia CPF ar fi atacat de la bun început și familiile fără unul sau ambii părinți), dovedind, prin atitudinea lor, că respectă regulile democratice și pe cei care, deși nu le împărtășesc opiniile, joacă la rândul lor după ele. Tot respectul meu pentru acești oameni de la care nici nu voi pretinde vreodată mai mult decât atât. Cât despre ceilalți, nu pot decât să sper că vor primi pe 7 octombrie cuvenitul vot de blam, așa cum și elita băsistă și l-a primit pe al ei, în vara lui 2012.

Despre Alexandru Racu

Născut în Bucureşti pe 4 Martie 1982. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, Master în Studii Sud-Est Europene la Univeristatea din Atena şi doctor în filozofie politică al Universităţii din Ottawa.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Adevărata miză

  1. Pingback: Referendumul pentru familia tradițională – PoliTichii de Mărgăritar

  2. G. F. zice:

    Din păcate, pentru numeroși oameni ura față de Dragnea/PSD/asistați este mai mare decît afecțiunea lor sinceră pentru familie, pentru care în mod normal ar fi votat pe 7 octombrie. Așa că această asociere (Dragnea-PSD-Referendum), deși este falsă, reprezintă un instrument propagandistic ideal atît pentru adversarii PSD-ului, cît și pentru adversarii creștinismului. La un alt nivel, pentru galaxia USR-TFL asocierea creștinismului cu prostia/incultura/analfabetismul funcțional rezervată de regulă electoratului PSD reprezintă un argument suficient nu doar pentru a vota împotrivă, ori chiar neparticipînd la vot, ci și pentru a urmări creștinismul după încheierea referendumului, încercînd să-i facă de petrecanie în cazul unui rezultat negativ. Zice Presadă (USR): „Această modificare a Constituției s-a născut din ură și hrănește ura.” Le sticlesc ochii de pe-acum. Dar dacă vom pierde la Referendum, ne vor arăta și colții.

    • Păi tocmai, că așa cum spuneam și într-o postare recentă, ăștia care, crezându-se deștepți, asociază creștinismul cu prostia și incultura, nu reușesc să se remarce decât prin calitatea jalnică a argumentației prin care încearcă să-și susțină poziția. Faptul că ne arată colții nu e de mirare. E o reacție normală atunci când creierul nu este, ca să folosec un termen îndrăgit de ei, îndeajuns de evoluat: https://alexandruracu.wordpress.com/2018/09/13/o-postare-a-domnului-papahagi/

      • G. F. zice:

        Asta înseamnă că atunci cînd rațiunea și credința sînt separate, nu mai rămîn decît colții. Poate că pînă la urmă ne pierdem rațiunea odată cu credința.

      • Părerea mea este că atunci când rațiunea se se separă de credință, cea dintâi eșuează (mai devreme sau mai târziu dar, în orice caz, inevitabil) în nihilism. Nu neapărat și în tembelism. În cazul covârșitoarei majorități a susținătorilor mariajului gay din România anului 2018, ea a eșuat în ambele moduri. De aceea, spectacolul pe care ni-l oferă nu este doar tragic, ci tragi-comic.

  3. G. F. zice:

    De acord. Însă nihilismul face viața tembelismului mult mai ușoară.

    • Da, dar și reciproca este valabilă. Să fii coerent și lucid în nihilismul tău este de regulă copleșitor (vezi cazul Nietzsche). Tocmai d-aia tembelismul devine o necesitate și o prezență ubicuă în societatea nihilismului de masă. E drogul care, prin însuși faptul că ne împiedică să conștientizăm starea în care ne aflăm, ne ajută să supraviețuim. D-aia bagă lumea în venă sau hiper-consum și o constelație de distracții.

      • G. F. zice:

        Da. Numai că lumea nu vrea doar distracție. Vrea statut, vrea recunoaștere, vrea să parvină. Nu se duce la mall doar pentru distracție, ci pentru că în felul acesta își închipuie că și-a depășit condiția. Tembelismul a devenit o formă de elitism.
        Dacă, pînă nu demult, pentru a intra în lumea bună trebuia să-l citezi pe domnul Pleșu, astăzi este suficient să scandezi „m…e psd”. Nimic nu este suficient de mizerabil pentru a-ți oferi o recomandare din partea preoților cultului tefelist, cu o condiție: să fie ceva anti-pesedist sau cel puțin anti-comunist.

  4. Ghita Bizonu' zice:

    Va atrag atentia ca de fapt „discutia” excede crestinismul sau religiile abrahamice in general..
    Familia „traditionala” ce o invocam (SI IO!) este de fapt familia mostenita din antichitatea greco-latina . Adica un barbat se casatoreste cu o singura femeie … Si ca Caesar (ala zis barbatul tituror femielor si fmeia tuturor brabatilor) desi cunoscut ptr desfanarea sa .. tot o singura sotie a avut (ma rog mai multe dar succesiv, adica dintai divorta )
    Se poate aminti ca nici in Creta minoica, unde pederastia era o etapa necesara in educatia adolescentului (kouros!) casatoria insemna tot heterosexualitate

    Puteti pomeni si de restul (framililor poligamice, poliandrice in Nepal, de-a valma …) toate sunt heterosexuale.
    Adica in cateva mii de ani de istorie umana la scara globabala, nici o societate, nici cea mai permisiva fata de homosexualitate (minoica) nu a cunoscut casatorii homosexuale.
    Sub acest aspect opozitia noastra fata de casatorile homo .. este absolut normala si corespunde experientei speciei Homo . Care Homo nu inseamna gay!

    Daca nu ati inteles … gargara de mai sus (adevarata 100.000%) ii face pe ailalti sa apara inculti, prosti samd ba chiar .. fanatizati de habotnicia „nediscriminarii” . Lsata=i pe ei sa se comportae „extremist”

    ( Na si aici va dau o idee : „Egalitate intre sexe? Multumesc nu doresc sa vaz o femeie cacanar !!!” si daca se arata careva indignat „ba da si sa fi cacanar este o ocupatie onesta! Rezervata barbatilor!!”)

    Si sa nu uit. NU ma luati cu sfintele scripturi. Ma mai citit si eu si am „descoperit” ca multe lucuri nu se afala cuprinse in ele. De exemplu internetu’ Deci, cum e gluma aia „largiti hora nu fiti hoti” … .Progresistii astia in gnl sunt inculti la maxim ….. cum ii scoateti din „crestinismul care prosteste masele” cum le-ati taiat macaroana !!!

Lasă un comentariu