AUR relansează lupta cu asistații social

Recent, liderul AUR, George Simion, a declarat că „a sosit timpul să scăpăm de asistații sociali care nu muncesc”.

Conform celor de la Hotnews, aceasta ar fi „prima măsură nepopulară anunțată de AUR”.

Însă afirmația celor de la Hotnews e complet stupidă, deoarece măsura propusă de Simion nu e deloc nepopulară. Din contră. Așa cum am spus și cu o altă ocazie, dacă mergi la țară unde, spre deosebire de București, mai găsești și asistați social, vei constata că această categorie nu e detestată doar de corporatiștii din mediul urban, personalul ong-urilor neoliberale și jurnaliștii de la Digi, ci de toți oamenii muncii de la sate și orașe, inclusiv proletarii care trudesc pe salariul minim și văd că alții iau bani fără să facă nimic sau pensionarii care se zbat să supraviețuiască cu o pensie de mizerie după ce zeci de ani au muncit din greu în agricultură.

În rest, nimic nou sub soare. Renaște discursul băsist care îi înfiera cu mânie antreprenorială pe asistați și plângea de mila antreprenorilor care caută muncă ieftină dar nu găsesc, cu deosebirea că acum antreprenorii sunt buni doar dacă sunt români (chiar dacă în multe cazuri își tratează angajații mult mai prost decât o fac multinaționalele).

Mă rog, și atunci era criză ca și acum. Doar că atunci era recesiune, acum e inflație. Iar când nu mai ajung banii începe lupta poporului muncitor cu paraziții sociali, în timp ce se închină ode antreprenorilor eroi care se zbat ca să le dea oamenilor locuri de muncă, dar leneșii nerecunoscători nu se învrednicesc de jertfa / oferta lor de trei lei.

În fine, AUR zice că vrea să înjumătățească taxarea muncii. Sigur, o promisiune fermecătoare. Cui nu i-ar plăcea să plătească jumătate din taxele și contribuțiile sociale pe care le plătește acum. Doar că AUR nu mai spune nimic despre impactul bugetar. La ce renunță? Nu mai cumpără avioane și rachete de la Marele Licurici? Taie pensiile speciale, chiar dacă sunt constituționale? Închide spitalele de stat? Taie salariile profesorilor, care oricum și-au luat țeapă de la Ciolacu? Taie pensiile nespeciale ale romanilor de rând? Cresc impozitul pe profit? Doar pe profitul străin? Sau și pe cel românesc?

Nu mai țin minte datele exacte, dar din câte îmi amintesc impactul bugetar al ajutoarelor sociale (mă refer la ajutoarele sociale pentru amărâți, nu alea pentru antreprenori) era infim, deci nu se pune problema să acoperi scăderea uriașă a încasărilor care ar rezulta din înjumătățirea taxării muncii dacă tai ajutoarele sociale.

În orice caz, e populism ieftin să te apuci să promiți mari tăieri de taxe fără studiu de impact bugetar, pe care îl înlocuiești cu o urare de sănătate pentru asistații social, că tot se apropie sărbătorile.

Despre Alexandru Racu

Născut în Bucureşti pe 4 Martie 1982. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, Master în Studii Sud-Est Europene la Univeristatea din Atena şi doctor în filozofie politică al Universităţii din Ottawa.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu