La începutul războiului Putin și-a definit obiectivul: denazificarea (sau ceea ce înțelege Putin prin asta) și demilitarizarea Ucrainei. Ambele presupun schimbarea regimului. De aceea au și atacat rușii Kievul încă din prima zi. Nu poți să demilitarizezi și să „denazifici” o țară dacă nu o ocupi în totalitate sau dacă nu îi ocupi cel puțin capitala. Aliații nu au denazificat Germania ocupând jumătate din Bavaria. Nici Putin nu are cum să „denazifice” Ucraina ocupând două treimi din Donbas. E o aberație.
Din acest punct de vedere, operațiunea militară specială a eșuat încă din primele zile ale invaziei, fapt clar ca bună ziua încă de la vremea respectivă. Ce a urmat după a fost doar fuga lui Putin de propriul eșec care odată recunoscut ca atare atrage aproape sigur și prăbușirea propriului regim – adică „denazificarea” Rusiei – și încercarea lui Putin de a o drege cu prețul nenorocirii Ucrainei, a propriului popor rus și al terorizării unei planete întregi care (cu excepția inconștienților, nu puțini) stă cu frică să vadă dacă nebunul (sau altul și mai nebun care ar putea să-i ia locul) o să dea cu nucleara când chiar n-o să mai aibă pe unde să scoată cămașa.
Tot astfel, după eșecul rapid de a atinge obiectivele declarate la începutul invaziei, obiectivele au devenit cel mult extrem de vagi, dacă nu s-au evaporat complet din discursul oficial, tocmai pentru ca Putin să poată pretinde că își atinge obiectivele oricât de rău și-ar lua-o în freză sau ca să poată pretinde că niciun nou eșec nu e de fapt un eșec, deoarece el nici nu și-a dorit vreodată ce a pierdut sau ce nu a reușit să obțină.
Mai comic e faptul că, precum în povestea lui Hans Christian Andersen despre împăratul care umblă gol, s-au găsit mulți idioți sau spălați pe creier ca să-l creadă. Și delirul continuă. Degeaba scăpăm de războiul nuclear, că în ritmul ăsta oricum nu mai rezistăm mult și murim de râs.
„operațiunea militară specială a eșuat încă din primele zile ale invaziei, fapt clar ca bună ziua încă de la vremea respectivă”
Oamenii care au informații privilegiate sunt de altă părere. Fiona Hill, membru în CSAT-ul american ( U.S. National Security Council specializing in Russian and European affairs), scria în Foreign Policy pe 26 aug (The world Putin wants) că: „According to multiple former senior U.S. officials we spoke with, in April 2022, Russian and Ukrainian negotiators appeared to have tentatively agreed on the outlines of a negotiated interim settlement: Russia would withdraw to its position on February 23, when it controlled part of the Donbas region and all of Crimea, and in exchange, Ukraine would promise not to seek NATO membership and instead receive security guarantees from a number of countries.”
Fiona Hill în acel articol are o mulțime de aprecieri calitative dubioase, dar cel puțin ne-am putea baza pe niște informații (și nu păreri proprii) culese din surse privilegiate. Ucrainienii și rușii agreaseră o retragere a Rusiei pe pozițiile de pe 23 feb, adică în afara Ucrainei formale, în afara Donbas. Ceea ce, pentru orice om cu scaun la cap și citit, înseamnă că ucrainienii acceptaseră un fel de format Minsk II, în care Donbasul avea niște drepturi sporite pe baze etnice asupra regiunii locuite. Altfel rușii nu ar fi acceptat să iasă din Ucraina.
Pe cale de consecință, denazificarea începea în acest mod. Pentru că una este să recunoști drepturi sporite pe bază de etnie, și alta este să ții cu dinții de legile la care fac referire personaje precum Oleksiy Danilov atunci când reprimă dorința minorităților de a învăța în limba maternă. Cu drepturile rușilor din Ucraina restabilite la nivel de pre-2014, discursul banderist ultra-nationalist si chiar nazist ar fi trebuit amutit în mediul politic intern, pentru a se evita inflamarea situației. Și deci s-ar fi stabilizat pe la un echilibru neutru. Iar Danilov ar fi fost probabil sinucis sau trimis la pensie, dacă nu ar fi fugit singur prin țări străine.
Probabil că demilitarizarea nu ar fi putut fi obținută în contextul negocierii garanțiilor de securitate, dacă acordul mergea mai departe. Dar este totul o discuție ipotetică, surse ucrainiene menționate de Pravda au dezvăluit cum Vestul a venit și a asigurat regimul de la Kiev că va fi sprijinit total și că țările vestice nu văd deloc cu ochi buni negocierea dintre ucrainieni și ruși, că nu trebuie discutat cu Putin și că războiul este singura cale. Iar mesagerul vestului a fost Boris Johnson. Cine este interesat poate căuta povestea în spațiul ucrainian sau îmi cere linkul. Se corelează astfel cu relatarea Fionei Hill despre negocierile duse după scurgerea a vreo 40 de zile de conflict.
Din negocierile duse de ucrainieni cu rușii, este evident „ca bună ziua” că primii se temeau că vor fi distruși de ruși în absența un ajutor enorm din Vest. Pe care nici ei nu prea visau să îl obțină în primele zile ale atacului militar. Cine susține altceva este decuplat de la realitate. Care realitate pare însă că a depășit chiar visele ucrainienilor, aceștia primind atâta muniție (peste 800 000 de obuze de 155 mm doar de la americani) și armament NATO, încât și Pentagonul dar și Borrell sunt îngrijorați de scăderea îngrijorătoare a propriilor stocuri și comandă reumplerea lor (linkuri disponibile la cerere, declaratii de presă și de buget).
Suportul vestic pentru Ucraina care acum provoacă pe europeni la metode de a face „duș în doi”, „de a se spăla cu prosopul ud”, are însă și aspecte pe care doar un spălat pe creier nu le-ar fi anticipat. Propaganda ultra-naționalistă ucrainiană nu poate decât să crească în intensitate și în sfidare, cu complicitatea politicienilor eurofili iubitori de naționalism ucrainian, dar și a presei.
La vizita lui Zelenski la Izium de acum câteva zile, acesta a purtat o haină militară cu un simbol nazist pe braț.
https://www.rfi.fr/fr/en-bref/20220914-ukraine-zelensky-se-rend-%C3%A0-izioum-ville-cl%C3%A9-de-l-est-reprise-aux-russes
A se vedea reportajul RFI în limba franceză publicat pe 14/09/2022 – 12:27
Vaaai de mine, pardon pentru greșeală. Acesta este reportajul destinat ochilor sensibili ai eurofililor și spălaților pe creieri pro-ucrainieni din Franța.
Pentru că RFI în limba spaniolă are un reportaj similar publicat pe 14/09/2022 – 14:24 în care brațul înarmat cu craniul SS al lui Zelenski tronează în centrul fotografiei.
https://www.rfi.fr/es/m%C3%A1s-noticias/20220914-zelenski-visita-izium-ciudad-ucraniana-reconquistada-a-los-rusos
Idioții sau spălații pe creier se vor tăvăli în propriile lor spume cautând și alte armate moderne care au simbolistică a unui cap de mort, dar este evident că Zelenski își pune haina de nazist atunci când vizitează provinciile cu majoritate rusofonă pentru a transmite un mesaj. De reprimare. Cine sprijină un astfel de animal, merită tot ce este mai rău.
PS. Cautați poza cu craniul, este prezentă în multe publicații, chiar și americane. Dar nu pentru proștii care se bazează pe media europeană.
Păi și ce am zis eu că ucrainenii i-au învins pe ruși strict prin propriile puteri, nu în condițiile sprijinului masiv primit din Occident? Dumneavoastră tot spuneați povești telegramice, ba că Ucraina și-a pierdut 80% din echipamentul militar, dar peste câteva zile le scufundau rușilor nava amiral din Marea Neagră (pardon, nu ei, vremea), ba, acum câteva zile, că și-ar fi pierdut jumătate din efectivele inițiale (presupunerea implicită fiind că rușii au pierdut între timp un procent mult mai mic), după care peste câteva zile Ucraina recucerește în câteva zile mai mult teritoriu decât au cucerit rușii în șase luni și tot așa. De altfel, e impresionantă capacitatea dumneavoastră de a vă reinventa la nesfârșit sau de a învia, precum pasărea Phoenix, din cenușa fiecărui nou eșec al armatei ruse.
Am auzit și eu povestea despre Boris Johnson, nu cunosc detalii, dar nu m-ar mira deloc. Nici cu privire la naționalismul ucrainean nu îmi fac mari iluzii. Citeam chiar zilele astea o știre dementă despre cum schimbă toate străzile cu nume de ruși, scot toți autorii ruși din manuale, e interzis să cânți muzică compusă de ruși, interzic filmele clasice din perioada sovietică etc. Demență totală. https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25792567-cum-rusifica-ucrainenii-monumente-carti-showbiz-limba-urii-putea-prelua-controlul.htm La simboluri militare și capete de morți nu mă pricep, deci nu mă pronunț, dar admit că arată cam creepy.
Chestiunea care ține de cât procentaj din dotarea ucrainiană a fost distrus de Rusia are la bază două numere. Numărătorul se bazează pe raportările rușilor iar numitorul se bazează pe informații vehiculate în spațiul public despre câte arme are o țară în propriul arsenal.
Aș exemplifica situația numărătorului doar în cazul cifrelor raportate de Ucraina, pentru că acolo avem multiple surse interesate de a ține numărătoarea.
https://mobile.twitter.com/KyivIndependent/status/1561599690780688385
Vedeți acolo că AFU raportează ca fiind doborâte 234 de avioane de luptă până pe 22 aug.
Dar în alte știri vedem că:”Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât aproximativ 55 de avioane de luptă ruseşti de la începutul războiului, a declarat, luni, comandantul Forţelor Aeriene americane în Europa, adăugând că Rusia nu a reuşit niciodată să stabilească o superioritate aeriană asupra Ucrainei, transmite CNN, potrivit news.ro.
Luni, Ministerul britanic al Apărării a declarat că Rusia a pierdut 55 de avioane de luptă de la începutul războiului, inclusiv patru care au fost „foarte probabil” pierdute în ultimele 10 zile.”
Avem deci pe americani și britanici care spun (în cor) că 55 de avioane de luptă au fost doborâte de ucrainieni. Aceștia din urmă raportează 234. Fiecare crede care parte dorește…. pe ucrainieni sau pe anglo-americani. Dar nu putem face nicio analiză similară asupra pierderilor ucrainiene pentru că avem doar partea rusească. Prin urmare nu putem ști dacă să împărțim numărătorul raportat de ruși la 4 (ca în cazul cifrelor ucrainiene). Eu personal consider că dată fiind audiența căreia i se adresează Rusia (nu este Europa în care vectorii de informare mass-media i-au fost interziși fizic, ci restul lumii), ei sunt mult mai atenți cu informațiile furnizate aliaților lor globali.
Acum despre numitorul fracției, adică numărul total de arme în arsenal. În aceste câteva luni a devenit evident că țările est-europene aveau șocant de multe piese de armament în depozite drept „piese de schimb”.
https://www.aviacionline.com/2022/04/u-s-to-send-mig-29-aircraft-to-ukraine-but-as-a-source-of-spare-parts/
„The Biden administration has reportedly sold old ex-Moldovan MiG-29 fighters to Kiev to serve as a source of spare parts to maintain it´s remaining aircraft.
According to different media reports, the MiG-29 fighters that Ukraine will receive are not in flying condition, and are part of a purchase made by the United States in 1997 from Moldova, for about twenty units.
Some time ago, some of these old MiG-29s were put in flight conditions to be used as aggressors in simulated air-to-air combat in order to train American fighter pilots.”
Mai sus avem 21 de MIG-29 trimise de SUA către Ucraina, după ce le cumpărase ca și „piese de schimb” de la Moldova pentru a preveni achiziția lor de către Iran.
https://www.novinite.com/articles/215264/Ukraine+received+a+Dozen+Soviet+Su-25s+in+Spare+Parts+%E2%80%93+Did+Bulgaria+send+them
Iar mai sus se arată un comentariu în presa bulgară care preia Foreign Policy despre cum avioane din Europa de Est ajung ca „piese” către Ucraina.
Forbes scria asta „April 20, 2022 – The Pentagon Wednesday afternoon … gotten spares. In any event, the extra parts helped the Ukrainian air force to put an extra 20 fighters into the air, a U.S. defense official told reporters. It’s not hard to guess where fighter components might have come from. The governments of Bulgaria, Poland and …”
Povestea avioanelor „piese” spusă de ucrainieni: https://mezha.media/en/2022/05/26/it-seems-that-ukraine-received-su-25-aircraft-in-a-very-unusual-way/
Dacă țările est-europene au reușit să găsească „piese” pentru mai multe zeci de avioane capabile să zboare misiuni într-un război, oare câte astfel de piese avea Ucraina puse la „păstrare” în depozite, în afară de avioanele funcționale și pe care le presupunea presa militară care se ocupă de menținerea unor astfel de statistici? Probabil mult mai multe, dată fiind și situația militară dar și cheltuielile de înarmare în creștere în ultimii 8 ani. Prin urmare, situația numitorului fracției a evoluat de la începutul conflictului prin montarea la loc și/sau repararea acestor „piese”.
Deci, dacă am spus că Ucraina ar fi pierdut 80% dintre echipamentul inițial, asta poate fi perfect adevărat și în același timp să poată să poată pregăti o contra-ofensivă cu rezultate dubioase teritoriale, dar și tragice ca pierderi umane și materiale. Înțeleg că dv prezentați ofensiva ca fiind „Ucraina recucerește în câteva zile mai mult teritoriu decât au cucerit rușii în șase luni”… Râd cu poftă de naivitatea dv. Dar poate că leacul acestei naivități ar fi tocmai capetele care au informații privilegiate și care le înțeleg.
12 sep: „Este prea devreme să spunem exact unde ne vor conduce toate astea”, a declarat şeful diplomaţiei americani luni, într-o conferinţă de presă la Ciudad de Mexico.
„Suntem în primele zile (ale contra-ofensivei), deci cred că nu ar fi bine să prezicem unde ne vor conduce toate astea”, a insistat el.
„Însă este clar că avem progrese semnificative ale ucrainenilor mai ales în nord-est”, a subliniat emisarul lui Joe Biden, care a efectuat săptămâna trecută o vizită la Kiev.
Notă: Blinken se referea la cuceririle care de atunci s-au stabilizat (după cum ne spune și Zelenski …)
19.09.2022 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că, deşi unora li se pare că este ”o acalmie” după o serie de victorii, este pregătirea pentru următoarea etapă a eliberării țării.
Sau poate un colonel activ în armata austriacă vă poate prezenta mai precis ce au pierdut și ce au câștigat în realitate ucrainienii. Colonelul Reisner menționează explicit de câteva ori faptul că ofensiva a fost făcută în principal cu armament al NATO (fie el și sovietic, din depozitele țărilor est-europene, Cehia). Tot el ne spune de „heavy losses” din partea ucrainiană. De mai multe ori.
Niciunde nu întâlnesc un ton glorios așa cum îl folosiți dv. Circumspecția este dominantă. Ucrainienii au intrat in posesia a vreo 6000 kmp din cele vreo 120 000 kmp pierdute în aceste șase luni de război. Deși calculele CNN arată „nearly 10%” teritorii recuperate. Fie ca ei, nu îi contrazic nici când spun că „rușii au cedat teritoriile”, nu le-au „cucerit” ucrainienii prin luptă. Nu a fost nicio luptă reală în Harkov.
„September 12, 2022
Russian forces „largely ceded their gains to the Ukrainians” near Kharkiv, US military official says
President Volodymyr Zelensky said Ukrainian forces have recaptured 6,000 square kilometers of land in the east and south of the country since the beginning of the month as he appealed for greater international pressure to isolate Russia.
According to analysts, that would amount to nearly 10% of the territory lost to the Russian offensive since it began in February.”
Poate conferința de presă a Pentagonului este la fel de bună și de circumspectă.
https://www.defense.gov/News/Transcripts/Transcript/Article/3163547/senior-defense-official-and-senior-military-official-hold-a-background-briefing/
„In terms of – just a – a quick walk around the battlefield – and again, for tactical level detail, I’d refer you to the Ukrainians – but in the vicinity of Kharkiv, we assess that the Ukrainians continue to make efforts to consolidate their gains and are holding the border to the southeast. We’ve observed fighting in the vicinity to the east of Kupiansk. In the meantime, the Russians continue to attempt to shore up their – their defensive lines and – and solidify their position.”
Asta este marea ofensivă din Harkov, cea în care rușii s-au retras, fiind numeric mult inferiori (asta este în esență o altă discuție mult mai speculativă, cum și de ce au lăsat rușii zona puțin apărată). Iar acum noua linie de rezistență este râul Oskil.
În Donbas, rușii avansează. ” Meanwhile, in the Donbas region, near Bakhmut, the Ukrainians have continued to effectively defend against continued Russian attacks, although we have seen Russian forces make some minor gains, in terms of territory, but we’re talking a few hundred meters, nothing considerably substantial at this stage.”
Iar în sud, în Herson, „In the vicinity of Kherson, we continue to see deliberate and calibrated operations by the Ukrainians and we have observed Ukrainians continuing to liberate villages in this area.”….. Mda, aici chiar nimic deosebit…. nicio mențiune la pierderile suferite. Colonelul austriac are imagini mult mai de impact cu pierderile ucrainiene din ofensivă.