(Un ultim) apel către USR

În ultimul număr al Revistei 22, domnul Mihai Maci încearcă să resusciteze USR-ul în al doisprezecelea ceas somându-l să iasă din bula sa și să ia contact cu talpa țării, dar deja e prea Târziu:

„Niciodată nu veți cunoaște lumea în care trăiți din literatură motivațională, din jurnale de călătorie (în engleză), din statistici și din alte asemenea. Mergeți printre oameni! Distrugeți-vă pantofii de mii de euro, ascultați și faceți. E ultima voastră șansă! Alta nu va mai fi. Dacă nu înțelegeți asta acum, peste doi ani și jumătate veți fi, fără venituri parlamentare, o grămadă de bisericuțe ce se adună și se despart la evenimente mondene și care se vor certa la nesfârșit căutând să afle cine a fost vinovatul: Nicușor, Dan sau Dacian?”

https://revista22.ro/opinii/mihai-maci/ultima-sansa-a-usr-ului?fbclid=IwAR2KmlQM9q45iYjRlBr7gju6_lM81vk0CmWLsJQ4YLjxFijkdr2-xOwbcuk

Într-adevăr, patologiile politice contemporane și aspectele lor grotești, de la ascensiunea AUR până la inadecvarea și subsecventa prăbușire a USR-ului, își au toate originea în fenomenul pe care îl constata Tocqueville în Vechiul Regim și Revoluția, în speță segeregarea socială și compartimentarea societății în grupuri tot mai izolate.

Instituțiile integratoare, care mijloceau contactul dintre diferitele categorii sociale, au dispărut sau sunt în declin. Armata era o astfel de instituție, dar s-a desființat de 20 de ani. Secularizarea a slăbit și Biserica, iar în anii 90 exista un revival religios în rândurile tinerilor cu studii superioare care îi aducea în contact cu vârstnicii și cu țăranii, fie și doar la nivel simbolic, dar se și întâlneau, în mod concret, pe la mănăstiri și pelerinaje. Însă acum tinerii frumoși și liberi vor spitale, nu catedrale, nu mai frecventează Biserica, iar dispariția contactului cu „babele” și „țăranii” potențează rasismul social care vizează aceste categorii.

Școala, din câte se pare, e și ea tot mai segregată, părinții din clasa de mijloc mutându-și copiii la școlile „fără țigani” și oricum segeregarea pe care școala o pecetluiește, în loc să o depășească, se vede la bac, dacă e să comparăm rezultatele elevilor din marile orașe cu ale celor din provincie. Ascensorul social s-a blocat. Înainte, chiar dacă erai fiu de țăran puteai să ajungi să fii coleg de facultate și apoi coleg de serviciu cu fiul unui orășean din clasa de mijloc. Acum nu prea se mai poate. În fine, rețelele de socializare potențează și ele această tendință.

Izolarea claselor sociale alimentează nu doar ura dintre ele (e întotdeauna mai ușor să-l urăști pe cel pe care nu îl vezi), ci și ignoranța. Și când spun ignoranță nu mă refer doar la incapacitatea de a-l cunoaște și înțelege pe celălalt, ci la incapacitatea de a înțelege societatea, care e compusă din multitudinea grupurilor sociale, de a înțelege pe ce lume trăiești, în condițiile în care ajungi să confunzi lumea cu bula ta. Până la urmă, incapacitatea de a înțelege lumea în care trăiești se traduce în incapacitatea de a te înțelege pe tine ca parte din acea lume.

Cu problema asta se confruntă nu doar clasa de mijloc, ci și poporul de rând, oamenii simpli, fără studii superioare. Dar oamenii cu studii, chiar și atunci când nu erau în contact cu ceilalți membri ai societății, reușeau cel puțin să înțeleagă societatea din cărți, firește, cu limitele inerente acestei abordări. Însă din nefericire și această ultimă punte de legătură dispare în condițiile în care educația antreprenorială, cursurile de dezvoltare personală sau de toleranță, incluziune și drepturile omului înlocuiesc istoria, literatura, filosofia și științele sociale. Chiar dacă n-ai contact cu restul societății, aceasta nu îți rămâne complet opacă dacă îi citești pe Weber, Marx, Tocqueville sau Freud. Însă închiși în bula lor, oamenii nu mai înțeleg nimic despre nimic deoarece citesc toate prostiile sau nu mai citesc nimic.

În fine, tot Tocqueville ne amintește că acest regim al distanțării sociale s-a terminat, în cele din urmă, cu o baie de sânge.

Despre Alexandru Racu

Născut în Bucureşti pe 4 Martie 1982. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, Master în Studii Sud-Est Europene la Univeristatea din Atena şi doctor în filozofie politică al Universităţii din Ottawa.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la (Un ultim) apel către USR

  1. Pingback: Ei și ei - BotoșaniExpres

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s