Dacă Pleșu e cu noi, cine poate fi împotriva noastră?

Așadar, stimați clerici și credincioși care încercați să armonizați admirația față de Pleșu cu opțiunea de a vota DA la referendumul din weekend: aflați, întâi de toate, că Pleșu nu are „nimic în comun” cu voi, exceptând, bineînțeles, relațiile comerciale prin care, în loc să-l boicotați, voi îi cumpărați cărțile pe care le lecturați și aprofundați cu aceeași evlavie cu care vă aplecați asupra Patericului și Filocaliei.

Asta una la mână. Dincolo de faptul cu pricina, merită notat că Pleșu nu doar refuză să participe la referendum. Ci, fapt important, subscrie întru totul la opinia cu privire la voi pe care tabăra #boicot o promovează, zilele acestea, în spațiul public românesc: aceea că, prin votul vostru la referendum, faceți probă de ură și intoleranță (am demontat această manipulare aici), demonstrând astfel că, spre deosebire de Pleșu, nu sunteți buni creștini.

Nu în ultimul rând, merită precizat și că în aceeași postare, domnul Pleșu colportează și cea mai primitivă manipulare – răspândită în mod deliberat sau crezută din maximă prostie – care a circulat zilele acestea în spațiul public: aceea că votând DA la referendum, nu optați pentru revizuirea clară și precisă a unui anumit articol din constituție, ci le dați celor de la conducere posibilitatea de a revizui constituția după cum vor ei.

Să mă ierte Dumnezeu: poate că domnul Pleșu a fost lovit de senilitate. Altfel, îmi este greu să cred că validează această teză din prostie, nu din perversitate.

PS: În 2009, revoltat de slaba participare la alegerile europene, Pleșu pleda pentru votul obligatoriu. Prea puțini români se strânseseră la urne ca să-i trimită pe Cristi Preda, Monica Macovei și Traian Ungureanu la Bruxelles. Se impunea, deci, să fie aduși cu forța. Ca să-i voteze pe „ei”, cei care de treizeci de ani încoace ne țin prelegeri de teoria democrației originale și teoria ortodoxiei originale.

Au trecut doar nouă ani de atunci și din trei referendumuri, câte au avut loc între timp (două care au avut loc deja, plus al treilea care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni), Pleșu a boicotat două (nu știu dacă s-a prezentat sau nu la referendumul pentru unicameral și reducerea numărului de parlamentari, dar în celelalte cazuri – suspendarea lui Băsecu și referendumul pentru revizuirea articolului 48 – a îndemnat la neprezentare). Dar lasă că vină ea și ziua în care poporul se va scula și pe mulți va boicota și el. La scara istoriei, minciuna are pricioare scurte. Escrocheria nu poate să țină la nesfârșit.

Vezi aici articolul lui Pleșu de la acea vreme, plus un comentariu scris de Mircea Platon.

Despre Alexandru Racu

Născut în Bucureşti pe 4 Martie 1982. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, Master în Studii Sud-Est Europene la Univeristatea din Atena şi doctor în filozofie politică al Universităţii din Ottawa.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Dacă Pleșu e cu noi, cine poate fi împotriva noastră?

  1. Cantemir zice:

    Forma întrebării e stabilită prin lege, nu e la latitudinea organizatorului (Guvernul). Mai precis, Legea 3/2000, „legea referendumului”, prevede la articolul 7: „(1) Cetăţenii care participă la referendum au dreptul să se pronunţe prin „DA“ sau „NU“ la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma aprobată de Parlament?”” Cu alte cuvinte, indiferent de tema referendumului, dacă scopul e modificarea Constituţiei, întrebarea e una standard, stabilită încă din anul 2000.
    Mi-e imposibil sa cred ca Plesu e lovit de senilitate. Ne gasim in fata unui caz de manipulare de cea mai joasa speta.

  2. Domnule Racu, personal voi vota la referendum. Dar nu inteleg nici acum de ce intrebarea la referendum este adresata atat de vag ? Asa cere legea sau de ce ?

    • Da, așa prevede legea referendumului care e o lege de prin 2000. Conform legii de organizare a referendumului, nu se poate formula întrebarea decât așa. La fel a fost întrebarea și la referendumul de revizuire a Constituției din 2003. Iar de atunci nu a mai existat nicio altă lege de revizuire a Constituției votată de parlament. Deci e complet absurdă ideea că poți vota da, iar după aia modfică Dragnea constituția cum vrea. E o manipulare de trei lei. În plus, nu trăim în Congo. Nici în Tanzania. Nici în Absurdistan. Cine Doamne iartă-mă poate să creadă că o astfel de scamatorie se poate petrece, în 2018, într-un stat UE? Domnul Pleșu colportează o teză complet imbecilă. Din păcate, mulț încă o cred, și nu vor vota nu pentru că ar fi de acord cu căsătoria gay, ci deoarece cred o astfel de inepție.

  3. Pingback: Radiografia unui dezastru | Calea de mijloc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s