Moralismul libertinilor

Civilizația noastră nu mai recunoaște nicio altă divinitate decât autodeterminarea și libera alegere a individului. A se vedea în acest sens giganticul ritual colectiv, de acum câțiva ani, numit Charlie Hebdo.

Pe scurt, nimic nu e condamnabil, reprobabil sau patologic atâta timp cât se petrece între doi adulți care își dau consimțământul, în condițiile în care, pe măsură ce liberalismul se afundă tot mai mult în traiectoria sa autodistructiv-nihilistă, limitele moralei (sau ale patologiei) sunt extinse tot mai mult, pentru a crea tot mai mult spațiu pentru libera alegere a individului, în timp ce vârsta consimțământului este împinsă în jos, pentru a crea tot mai mulți indivizi. Încearcă doar să-ți exprimi rezervele vizavi de modul în care contemporani de-ai tăi (tot mai mulți) aleg să-și exercite libertatea în cadru contractual liberal (ce să mai vorbesc de judecăți morale tranșante, sau, ferească Dumnezeu, de sugestii referitoare la eventuale interdicții) și ai să vezi ce te așteaptă, ce-ți rezervă „lumea bună”, pe facebook, pe forumuri, prin platourile de televiziune și prin universități, sau chiar pe la diversele tribunale de profil.

În lumina acestui fapt, intensa scandalizare morală care îi apucă pe aceiași oameni din „lumea bună” atunci când descoperă (ce surpriză!) că supralicitarea libertății individuale, înțeleasă ca drept sacru și inviolabil de satisfacere a poftelor, sfârșește prin indiferența cinic-nesimțită față de libertatea, demnitatea și suferința celui/celei de lângă tine, de care ajungi să abuzezi (cel puțin atâta timp cât poți scăpa basma curată datorită vidului legislativ sau lipsei de probe), mi se pare un fenomen de defulare compensatorie pe cât de isterică pe atât de ridicolă. În fond, individul care înțelege libertatea ca libertate de a-și satisface poftele (fără să se sinchisească de eventualele responsabilități) devine sclavul acelor pofte, iar odată devenit sclav al poftelor, caută să și-l facă sclav pe cel/cea de lângă el și să-l/să o transforme în instrument al poftelor sale.

Nu caut să le găsesc scuze libidinoșilor de tot soiul și sunt perfect de acord că sunt necesare legi care să-i sancționeze drastic atunci când încalcă regula consimțământului sau abuzează de poziția lor instituțională pentru a extrage favoruri sexuale. Dar aș prefera, dacă se poate, să discutăm despre necesitatea acestor soluții legislative practice (în fond, atunci când într-o cultură indivizii nu se mai pot controla, forța exterioară a autorității statale crește inevitabil pentru a gestiona anomia) și fără circ prost aferent și puritanisme care nu își au locul în context.

Poate că nu mai suntem în stare să ne schimbăm, dar în mod cert am fi mai puțin ridicoli și mai puțin dezgustători dacă măcar am încerca să ne asumăm ceea ce suntem. Sau poate că ar fi un prim pas spre schimbare.

Despre Alexandru Racu

Născut în Bucureşti pe 4 Martie 1982. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, Master în Studii Sud-Est Europene la Univeristatea din Atena şi doctor în filozofie politică al Universităţii din Ottawa.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Moralismul libertinilor

  1. G. F. zice:

    Da, suntem mai dezgustători decît trupul unui om mort de trei zile. Doar că nu știm asta. De aici și dificultatea asumării.
    Mă gîndesc că e greu să-i faci pe oameni să-și asume, printre altele, poftele. Omul de astăzi nu știe de pofte, știe doar de drepturi. Iar cei care știu de pofte, știu mai degrabă de poftele celuilalt, mai rar de ale lor.
    În orice caz, textul tău este un bun prilej pentru cercetarea de sine, acum în post, pentru libertini, puritani sau oameni normali.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s