Dragnea și Licuriciul

Sunt unii care cred că amplificarea paranoiei securitare și islamofobe, reflectată în momentul de față în politicile interne ale Administrației Trump, nu poate să se substituie foarte bine așa-numitului imperialism cultural clintonian. Ce să mai vorbim de faptul că SUA are un președinte care exprimă fățiș idei fasciste de gen, „odată intrați în Irak, trebuia să luăm petrolul, dar nu-i nimic, poate vom avea din nou ocazia pe viitor”.

Între timp, SUA vor să mute ambasada din Israel la Ierusalim și încep să pună presiune serioasă pe Iran, care, să nu uităm, este aliatul Rusiei. Nu e deloc clar că rușii își vor lăsa din brațe aliatul alături de care au restabilit autoritatea lui Assad în Siria, iar pe de altă parte, dincolo de lobby-ul evreiesc din America și chiar de ginerele lui Trump, devotamentul acestuia din urmă față de Israel e absolut necesar pentru a-și conserva votul evanghelic datorită căruia a ajuns președinte.

Pe de altă parte, interesele de afaceri rămân același, chiar dacă imperialismul deghizat în umanitarism poate de acum să acționeze fățiș, fără mască. E ca și cum ai spune că doar Stalin, nu și Hitler, reprezenta un pericol pentru securitatea vecinilor săi, pentru că numai primul avea o ideologie universalistă pe care voia să o exporte, pe când cel din urmă nu avea decât o teorie a superiorității germane. Mai are rost să vorbesc rolul pe care îl are industria de armament, bazată pe comenzi de stat, în relansarea economică a unei națiuni, și că nu doar Germania, ci și SUA, au ieșit astfel din Marea Criză? Astea toate la un loc fac probabil superfluă discuția despre personalitatea instabilă a președintelui american și strategia de bullying prin care și-a croit drum atât în cariera de afacerist, cât și în cea de politician, deși mie unuia mi se par foarte relevante și aceste aspecte.

Or, în acest context, cu o Turcie extrem de instabilă, care virează năucitor în politica externă, și cu o Grecie care riscă să se prăbușească de la o zi la alta, situație în care va fi silită să caute ajutor la marele frate pravoslavnic de la nord, chiar crede cineva că SUA pot și vor să lase România să se scufunde în haos sau să o apuce, din punct de vedere geopolitic, încotro vrea ea? Și eventual să facă asta pentru că Dragnea este pro-familie, iar Nicusoros (spre deosebire de Clotilde) nu? Și repet: problema nu e în afară ci în țară. Sunt sigur că Trump n-ar avea nicio problemă în a se înțelege foarte bine cu un Orban de Teleorman. Doar că nu se înțelege ăla cu societatea românească. Cât timp a fost Cioloș, atmosfera din țară a fost una de cumințenie desăvârșită. La nici o lună de când a venit cuplu Dragnea-Grindeanu e haos. Sau credeți că la nevoie nu pot să mărească și Raluca și Clotilde salariul minim, pentru a evita o pagubă mai mare?

Repet, problema PSD-ului constă în tipul de electorat pe care se bazează, incapabil de mobilizare de stradă. Și nu doar că se bazează pe un astfel de electorat, ci mai mult decât atât, se bazează pe absenteismul și apatia electoratului din tabăra adversă, care de fiecare dată când s-a mobilizat a măturat PSD-ul. Cu tot cu ALDE, PSD a obținut anul trecut 50% din voturi, adică 3500000 de voturi. Iar cu doi ani urmă, Iohannis a obținut peste 6000000 de voturi. Ce s-a întâmplat cu 3000000 de oameni, în doar doi ani, în care România a fost pe creștere iar DNA-ul a fost la turație maximă (într-atât încât mulți au luat de bune și ireversibile achizițiile anticorupție, motiv pentru care nici nu s-au mai prezentat la vot, lăsând penibila dreaptă românească practic fără temă de campanie, învinsă de propria ei victorie)? Au descoperit deodată farmecul feudalismului ancestral cu gust de țuică de Teleorman?

Ca atare, aș încheia parafrazându-l pe Păstorel: Soros nu fi trist, garda (va) merge mai departe alături de noul imperialism trumpist.

Reclame

Despre Alexandru Racu

Născut în Bucureşti pe 4 Martie 1982. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, Master în Studii Sud-Est Europene la Univeristatea din Atena şi doctor în filozofie politică al Universităţii din Ottawa.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Dragnea și Licuriciul

  1. Intrigat zice:

    Ăsta o să fie necazul (şi al) SUA. Nu vor putea niciodată să intuiască după care colț se ascunde următorul 23 august.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s