Statul, Patriarhia și Epidemia

Patriarhia se dezice de campania împotriva vaccinării.

Numai că ceea ce ar fi trebuit să facă ierarhia, înainte să se declanșeze epidemia, și n-a făcut, era să le interzică anti-vacciniștilor să-și disemineze teoriile dubioase prin intermediul parohiilor și mănăstirilor, acolo unde ar trebui să se vândă numai cărți teologice și duhovnicești, nu și cărți de medicină alternativă. Asta deoarece Biserica se întemeiază pe revelație, iar Dumnezeu nu i-a încredințat nicio competență științifică referitoare la felul în care funcționează virușii și sistemul imunitar. Pentru asta ne-a înzestrat Dumnezeu cu rațiune, al cărei somn naște monștrii. Sau epidemii. Dacă unii ortodocși sunt ferm convinși că organismul n-are nevoie de vaccin pentru a face față molimelor – despre ale căror ravagii de odinioară se pomenește chiar și în cărțile sfinte -, n-au decât să-și propovăduiască respectivele opinii pe bloguri și prin platourile de televiziune, fără a angaja însă Biserica într-o aventură iresponsabilă. E suficient că-i pun pe ceilalți părinți creștini, cu copiii de până la un an, în situația de a se întreba dacă nu e cumva mai bine să nu se mai ducă cu copilul la Biserică, și să facă în schimb home-churching, că tot e la modă.

Acestea fiind spuse, ținând cont de faptul că, potrivit articolului, o astfel de epidemie (cât de gravă?) a mai avut loc acum 11 ani, când nu aveam mișcare anti-vaccin, ar trebui totuși stabilit dacă într-adevăr cauza epidemiei e mișcarea anti-vaccin sau dacă, din contră, cauza e guvernul tehnocrat cu creștere de 5% dar incapabil să furnizeze unităților spitalicești numărul necesar de doze de vaccin, că de alte facilități și servicii ce să mai vorbesc. Același guvern care a venit la putere pe principiul că „a fost nevoie să moară oameni ca să plece fostul guvern.” Și care n-a fost în stare nici măcar pe partea de comunicare, rezervată se pare cumințeniei, să amorseze o dezbatere publică, rațională, în care susținătorii noilor teze referitoare la vaccin să fie invitați să iasă din obscuritatea inițiatică a mediului online și să vină să dezbată argumentat, în lumina reflectoarelor, cu specialiștii din domeniu. Că e singurul mod în care ai o șansă să-i lămurești pe oameni. Dar calitatea dezbaterilor (că e vorba de homosexuali, legionari, teroriști, you name it) de la noi e egalată doar de calitatea instituțiilor, a căror credibilitate a fost subminată tocmai de cei care după aia vin să le facă morală iresponsabililor din popor (cazul clasic, Isărescu și creditarea). De unde și climatul generalizat de neîncredere, isterie și fărâmițare.

În orice caz, dacă din datele Ministerului Sănătății reiese că majoritatea covârșitoare a celor care s-au îmbolnăvit de rujeolă nu erau vaccinați, ar trebui ca înainte de a arăta cu degetul către Olivia Steer, Ministerul Sănătății să ne lumineze cu privire la motivul pentru care nu și-au vaccinat acei copii părinții: pentru că n-au vrut, sau pentru că n-au putut?

UPDATE: Hotnews ne informează că de fapt epidemia afectează comunitățile sărace de romi din Ardeal. Cu alt cuvinte, hotnews declanșează cruciada împotriva obscurantismului Oliviei Steer, după ce tot hotnews e vârf de lance în cruciada luminată împotriva asistaților, datorită căreia populația săracă a acestei țări nu are acces, printre altele, la servicii medicale de bază. Nu mai vorbesc de faptul că Mixich combate obscurantismul anti-vaccin cu trimiteri la articole științifice serioase, a căror accesare te costă undeva la peste 40$. Dar cum eu nu am bani de articole – nu doar din alte domenii relevante pentru viața de zi cu zi, ci și din propriul domeniu de specialitate, care nu se vinde, că d-aia n-am bani -, nici alții nu au bani de vaccin sau de asistență medicală privată. Așa că se tratează și ei cum pot, sau cum știu. Iar ăia care au bani n-au încredere. Nu de alta, dar cum ei vin din inima sistemului, nu de la Pata Rât, simt și ei că același sistem care stimulează creșterea prin competiție (trăiască România competitivă coane Iohannis!) cam erodează încrederea. Așa că dacă n-am bani de articolul recomandat de Mixich, ies de pe hotnews și intru pe contributors. Că acolo găsesc niște studii despre încălzirea globală scrise de Dragoș Paul Aligică. Și ce să vezi, alea sunt gratis. Mai ieftine chiar și decât tratamentul cu ceai de mușețel. Bine, unii au plătit bani buni pentru ele. Dar ăia nu sunt consumatori. Ci investitori serioși, ca frații Koch.

 

 

Reclame

Despre Alexandru Racu

Născut în Bucureşti pe 4 Martie 1982. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, Master în Studii Sud-Est Europene la Univeristatea din Atena şi doctor în filozofie politică al Universităţii din Ottawa.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Statul, Patriarhia și Epidemia

  1. Intrigat zice:

    Ca hotnews a dat vina pe Olivia Steer e una. Apropo, pana nu aflu din ce bani traiesc domnii Tapalaga, Mixich si Pantazi (nu stiu de ce simt nevoia sa salut militareste, dar cred ca e ceva in neregula cu sinapsele mele), eu personal servesc ce scrie acolo cu o tona de sare. Plus o lamaie, doua. Ca Ministerul Sanatatii face asta, e cu totul altceva. Sa moara niste copii si tu, ditamai Ministru al Sanatatii,fara sa faci o minima ancheta, sa dai vina pe una (unii) care scriu pe un blog, e halucinant. Solutia in cazul asta e doar una: iti faci frumos bulendrele si te duci de unde-ai venit. Si-aici ajungem la chestia cea mai interesanta: de unde-a venit cea mai noua stea a matematicianului de geniu si-a Inessei Armand (ptiu, da’ ce se mai potrivi, mai bade!), laolalta cu adoratorul lui Papici si Horia Georgescu? Pai din pozitia de carator de mapa al unei anumite Miss Piggy. Ca sa vezi: bancher – secretar – ministru. Al Sanatatii, no less. I smell a rat here. Dvs. nu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s