O dezamăgire mare pentru alegătorii lui Sanders și (încă) un pas și mai mare pentru Trump către Casa Albă

Adevărul e că Bernie a împușcat-o de fapt în picior pe Hillary prin rotația sa. Și nu atât pentru că a făcut-o, ci pentru felul în care a făcut-o. În cazul în care chiar a ajuns la concluzia că Hillary reprezintă răul mai mic, putea s-o spună calm și rațional: am încercat, pentru moment nu s-a putut, ne revedem peste patru ani. Până atunci, deși știți ce cred despre Hillary Clinton, vă îndemn să fiți raționali și responsabili și să votați răul mai mic. După care urma să explice de ce e Trump răul mai mare (în principiu, deși socoteala e deprimant de complicată, argumente s-ar putea găsi).

Dar așa, trecând cu surle, trâmbițe și osanale de partea sistemului, în ipostaza sa cea mai detestată, după ce și-a mobilizat (sau chiar electrizat) electoratul prin discursul anti-sistem, cred că va obține, pentru Hillary și pentru America, exact opusul a ceea ce pretinde că își dorește.

O parte din electoratul său va fi cuprins de furie sau depresie. Iar dacă depresia nu e de natură să te scoată din casă în ziua alegerilor, furia te poate scoate eventual pentru a merge să votezi cu Trump numai de-al dracu’ (vot distructiv).

După ce a fost mobilizată prin cartea anti-sistem, o altă parte din electorat va primi din partea lui Sanders același mesaj pe care stânga de pretutindeni se tot străduiește să-l transmită în ultimii ani: sistemul e varză, dar dacă vreți soluții anti-sistem, votați dreapta. Cât despre noi, apărăm cu orice preț centrul care altminteri face tot ce îi stă în putere ca să ne strivească și să ne compromită. Altceva mai bun n-avem de oferit. Un mesaj clar pentru acel electorat ambiguu și aparent destul de numeros al lui Sanders care fie a simpatizat într-o oarecare măsură (și) cu Trump, fie, deși nu simpatizează cu Trump, pe Hillary o detestă, iar recenta cooptare a lui Sanders nu poate să-i facă decât să o deteste și mai mult și să voteze în consecință.

În fine, a treia parte din electorat, cea care în urma unei analize reci și seci ajunsese oricum la convingerea că Hillary reprezintă răul cel mai mic, chiar nu avea nevoie de un astfel de spectacol deplorabil pentru a face ceea ce trebuia făcut. Un simplu mesaj pe twitter ar fi fost suficient. E completamente contra-productiv să cauți să generezi entuziasm pro-Hillary după ce timp de un an de zile ai alimentat entuziasmul anti-Hillary.

Așa că ajungi să te întrebi dacă nu cumva Sanders a vrut de fapt să-i dea o mână de ajutor lui Trump. Dacă nu, tare mă tem că s-a alăturat și el conjurației politicienilor rupți de realitate și a idioților utili, care până acum (în cadrul Partidului Republican) l-au ajutat pe Trump să obțină ceea ce cu un an în urmă era inimaginabil (nominalizarea din partea republicanilor) și aproape sigur îl vor ajuta să obțină la toamnă și președinția (vezi articolul recent al lui Michael Moore). După care va veni factura. Iar și mai absurdo-tragi-comic e faptul că cel mai probabil tot Sanders (evident, alături de Putin) va fi învinovățit pentru rezultat de către liberalii centriști. Care cum altfel ar putea să moară (să iasă din istorie) decât cu conștiința împăcată.

Reclame

Despre Alexandru Racu

Născut în Bucureşti pe 4 Martie 1982. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, Master în Studii Sud-Est Europene la Univeristatea din Atena şi doctor în filozofie politică al Universităţii din Ottawa.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s