Salvați de clopoțel

Nu este cazul să generalizez, dar cred că fuga observatorilor doamnei Clotilde Armand (altminteri mamă a patru copii) la concertul Maroon 5 spune ceva despre o tipologie umană destul de răspândită în rândul noii generații de salvatori de profesie. Și mă gândesc aici la genul de oameni care nu sunt în stare să aibă grijă de un copil, sau dacă îl au, principala lor grijă e ca nu cumva să-i lezeze cu ceva „autonomia”, dar vor să-i salveze pe copiii din familiile care au cinci. De unde și mobilizarea în spatele unor instituții salvamar de gen Barnevernet, care iau copilul de la un cuplu mai mai opresiv, mai restrictiv, mai fundamentalist și îl dau altui cuplu mai permisiv, mai open-minded, mai hip&cool.

Aceste calități de suprafață sunt suficiente pentru a legitima statutul de salvator al celui din urmă tip uman. Nu e nevoie să intrăm în analize mai detaliate, mai personale, mai de profunzime, căci asta ar însemna să judecăm, și cine suntem noi să judecăm? Numai haterii și bigoții judecă. Iar când măsura de salvare este recunoscută chiar de către autorități ca fiind un eșec, care probabil n-ar fi fost recunoscut dacă nu s-ar fi mobilizat masiv haterii și bigoții, nu-i mai vede nimeni pe salvatorii de ieri să iasă în față asumându-și responsabilitatea pentru niște copii traumatizați tocmai de cei care voiau să-i salveze de presupusa traumă a apartenenței la o familie fundamentalistă.

Dacă părinții vor trebui de-acum să se descurce cu niște copii dați peste cap de măsurile de salvare conforme cu cele mai înalte și mai recente standarde de protecție a drepturilor omului, între timp, salvatorii au tulit-o la concert. Sau la paradă.

Tot așa, e hip&cool să salvezi cartierul, orașul, țara, planeta, dar adevărata responsabilitate, pentru familie sau pentru cetate -care se învață de la niște părinți care și-au mai și asumat responsabilitatea parentală, nu i-au pasat-o copilului sub pretextul respectării drepturilor acestuia din urmă- nu mai e așa hip&cool. Sau, în orice caz, nu poate rivaliza cu un concert Maroon 5.

Reclame

Despre Alexandru Racu

Născut în Bucureşti pe 4 Martie 1982. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, Master în Studii Sud-Est Europene la Univeristatea din Atena şi doctor în filozofie politică al Universităţii din Ottawa.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s