Un sondaj recent și tâlcuirea lui

„Un sondaj prezentat zilele trecute de Avantgarde, arată că, pentru prima dată de la Revoluție, Biserica a scăzut în încrederea românilor (e vorba de fapt nu de români, ci de bucureștenti – nota mea) sub 50%.”

Comentând rezultatele sondajului, domnul Teodor Baconschi refuză să creadă că fenomenul s-ar datora și Patriarhului Daniel, mai ales în condițiile în care, „fiind un teolog cu studii apusene”, acesta din urmă „a practicat o metodă pastorală urbană, consistentă și totodată atentă la toată gama de probleme spirituale ale omului contemporan.”

Acum, știu și eu, poate că în ciuda melodiei care i-a fost dedicată recent, PF Daniel e de fapt foarte smerit, atât de smerit încât numai apropiații preafericirii sale au remarcat virtuțile pastorale indicate mai sus, care mie unuia mi-au scăpat.

Mie personal, PF Daniel mi-a lăsat impresia unui spirit pragmatic și echilibrat, și, tot așa, deși nu am acces la datele relevante, pare într-adevăr să fie un bun manager, calitate pe baza căreia ne-a și fost recomandat de elita intelectuală atunci când a fost ales ca Patriarh (plus ecumensimul, deschiderea către apus, nu e „omul rușilor”, ș.a.m.d.).

Dar dacă tot dăm vina pe egalitarism și alergia la privilegii, senzația pe care mi-a transmis-o în materie de comunicare e tocmai aceea de om care nu e capabil să comunice de la egal la egal (nu zic că ar trebui să o facă oricând, oricum și cu oricine) și, în general, nu e capabil să comunice cu cineva care nu îi recunoaște privilegiile care i se cuvin. Un om închis în sine și în înalta sa funcție. Din acest punct de vedere, al comunicării, mi se pare că reprezintă antiteza modelului Francisc, care face furori în zilele noastre.

În fine, dacă tot vorbim de comunicare, pastorație și cateheză, cred că ierarhia BOR ar putea începe prin a le explica, celor din Biserică și celor din afara ei, care este diferența dintre veșmântul arhieresc și merțanul arhieresc, și de ce primul își are rostul său în Biserică, pe când cel din urmă nu.

Reclame

Despre Alexandru Racu

Născut în Bucureşti pe 4 Martie 1982. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, Master în Studii Sud-Est Europene la Univeristatea din Atena şi doctor în filozofie politică al Universităţii din Ottawa.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Un sondaj recent și tâlcuirea lui

 1. Ghita Bizonu' zice:

  Ma rog cred ca daca ma apuc si caut gasesc in Vechiul testament niste indrumari asupra vesmatului arhieresc .. insa daca este vorba despre spirit pragmatic și echilibrat as avea o pripunere ptr un guvern tehnocrat : un mitropolit la comert, altu la finante, un arhieposcop la turism . altu al agricultura, inca un mitropolit (marcar arhiepiscop) la transporturi niste episcopi in functie de secretari de stat … si imi este frica ca peste 4 ani Wall Stritu si Lombard Stritu se vor gandi ca poa mai bine abandoneaza mozaismul ptr ortodoxism!

  Ca sa fim cinstiti preaferictii astia sunt f sensibili la Ochiul Dracului au mare talent la buna gospodarire si is destul de destul de filestisti ca sa profitam si noi .. „turma”

  Ma rog e cam coroziva glumitza da fiecare cu talentu lui. Sa ne amintin ca in urma cu ani de zile cand dadura niste inundatii peste Moldova primu care a percutat a fots Mitropolitul . Cand insa in Banat a fost Marea Banatului au stat toti ca vaca sub taur

  Cat despre Daniel …. pesrsonal crez ca i-ar sta bine la … BNR!!!! Si noua si mai bine!!!

 2. G. F. zice:

  Dl Baconschi are dreptate: cum s-ar putea bucura BOR de încredere, de vreme ce mahalaua ineptă e incapabilă să recunoască urbanitatea Patriarhului ori studiile lui apusene? Și elita suferă din același motiv: mulţimea aceasta, care nu cunoaşte Legea (Sorbonei), este blestemată!

  • Exact! De fapt, Patriarhul Daniel nu încearcă să fie popular, ci caută să apere Biserica elitelor de contaminarea cu spiritul mahalalei. Aparent, domnul Baconschi consideră că se descurcă bine în acest demers. D-aia îl și laudă. 🙂

 3. Dragos zice:

  Acum am dat de articolul dvs. insa chiar si cu un an mai tarziu, tot intreb: Cat de important e sa faca furori un Papa/Patriarh, caci mie mi se pare ca doar furorile sunt de Francisc? Adica e doar o lucrare foarte buna de PR, atent construita, cu foarte multe simboluri dar care in fond nu produce nicio schimbare in bine.

  Si Obama a facut furori, chiar 8 ani de zile, si, stiti bancul, la ce i-a folosit? S-a dovedit intr-un final ca au fost doar furorile, fondul a lipsit complet.

  Acum am dat de blog-ul dvs. si am citit cateva articole pe nerasuflate, ridicati cam multe semne de intrebare cu privire la multe aspecte 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s