Rebeliune neolegionară fără voie de la stăpânire?

Se poate specula mult asupra cauzelor din spatele recentei manevre a Partidului Naţional Liberal, în urma căreia Marian Munteanu a devenit candidatul partidului în cursa pentru Primăria Capitalei. E vorba de o rebeliune a serviciilor și a capitalului local pe model ungaro-polon? Poate că ceea ce se întâmplă e efectul inevitabil asupra periferiei estice al crizei UE și al degringoladei prin care trece Partidul Republican. Se pregătesc americanii, a se vedea şi cazul polonez, să cânte aceeași partitură geopolitică, dar cu regimuri de alt tip, așa cum au făcut-o și în trecut (asta că tot veni vorba de acuzațiile rizibile de anti-occidentalism care i se aduc lui Marian Munteanu)?

Oricum ar fi, e clar că afacerea e deopotrivă comică și dubioasă, şi că un rol major în această afacere se cuvine să fie atribuit cretinismul noului leadership al PNL. Dacă admitem că au fost lucrați de elemente național-legionar-securiste, cert e că băieții au lucrat cu materialul clientului (de foarte proastă calitate). Așa e când iei partidul de la un Antonescu sau un Tăriceanu și îl dai pe mâna lui Iohannis și Gorghiu. În acest sens, simptomatică este și abținerea de la vot a lui Mircea Ionescu-Quintus. Probabil că odată cu el va muri și PNL-ul. PSD-ul oricum e vraiște. Și o să rămânem cu servicii și candidați ai societății civile (sau în civil).

Cât despre Munteanu, că tot îl comparau toți „golanii” exaltați cu Iisus Hristos, în cazul în care la presiunea societăţii civile şi a ambasadelor va fi retras de aceiaşi diletanţi care l-au propus, atunci va deveni un fel de răstignit, dat pe mâna evreilor lui Soroș de către politicienii români. Vom avea de-a face cu vechea melodramă legionară. Martirizat în acest fel, ar putea să spere că va învia la parlamentarele din toamnă, măcar atât cât să treacă pragul de 5%. Ca să avem și noi, vorba lui Caragiale, țicniții noștri. Că se poartă.

Nu cred că Marian Munteanu va câştiga Primăria Capitalei. Partea mai îngrijorătoare este că, cel mai probabil din prostie, principalul partid de dreapta din ţară riscă sinuciderea politică pentru a lansa în mainstream un astfel de personaj dubios, o manevră pe cât de periculoasă, pe atât de lipsită de imaginație. Semn că sistemul se clatină serios. Ca atare, lui Tăpălagă și alor lui, care deodată s-au trezit pe marginea prăpastiei, ce aș putea să le spun decât că operația anticorupție a reușit. Doar că pacientul, în speță clasa politică, a murit pe masa de operație. Asta se și dorea, nu? Din păcate, rezultatul vindecării de politică – prin procurori, servicii și nicușordani – pare să fie transformarea țării într-un spital de nebuni.

În fine, ceea ce mă scârbește la americani și la ong-urile care operează sub umbrela lor, este modul în care instrumentează naționalismul şi extrema dreaptă după cum le convine, lucru vizibil nu doar pe frontul românesc, ci și pe cel ucrainean. Mai exact, când naționalismul şi extrema dreaptă pot fi folosite împotriva rușilor, se tolerează și/sau se încurajează formele cele mai „grotești” (că tot vorbeşte hotnews de revenirea „naţionalismului de grotă” – a se vedea spre exemplu site-ul În Linie Dreaptă, reprezentat la nivel guvernamental şi girat de unii intelectuali care se mobilizează acum împotriva recrudescenţei fascismului)[1]. Pe de altă parte, când același naționalism, și deseori aceiași naționaliști (a se vedea chiar cazul lui Marian Munteanu), se manifestă ca alternativă la supunerea față de hegemon, imediat extremiştilor li se ia la puricat dosarul și se pornește corala antifascistă[2]. Actualul unison, şi tot mai vizibila coalizare a hipsterilor de dreapta şi a celor de stânga în jurul Organizaţiei Salvaţi Bucureştiul de Fascism, pare să indice, în mod destul de clar, că actuala rebeliune, cu tot caragialescul ei, este homegrown şi neautorizată.

 

[1] Vezi https://alexandruracu.wordpress.com/2012/03/05/mircea-platon-rasismul-de-sub-canapea/ sau http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/extrema-dreapta-are-ministru-114632.html

[2] Pentru mai multe detalii vezi http://m.adevarul.ro/news/societate/anii-90-schimbat-america-fata-romaniei-milioane-dolari-ong-uri-televiziuni-sindicate-miscari-politice-1_5538f9ffcfbe376e357ace0c/index.html sau http://www.criticatac.ro/17956/cum-fcut-de-ajuns-ion-iliescu-preedintele-romaniei-cu-recomandarea-lui-vladimir-tismneanu-istorii-de-deteptat-copiii-ii/. Vezi de asemenea şi observaţiile foarte bune ale celor de la Cuvântul Ortodox, la capătul acestui grupaj de articole pe tema candidaturii lui Marian Munteanu : http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2016/04/14/bomba-de-pe-coliva-sistemului-politic-romanesc-marian-munteanu-nominalizarea-pnl-la-primaria-capitalei-de-la-agentul-schimbarii-sociale-al-national-endowment-for-democracy-la-reprezentantul-hu/.

Reclame

Despre Alexandru Racu

Născut în Bucureşti pe 4 Martie 1982. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, Master în Studii Sud-Est Europene la Univeristatea din Atena şi doctor în filozofie politică al Universităţii din Ottawa.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Rebeliune neolegionară fără voie de la stăpânire?

  1. Donkeypapuas zice:

    Stimabile, „societatea aia civilă” la care tot faci dumneata trimitere a fost creată la ordinul MOSCOVEI, cu banii lui Soros şi binecuvântarea stalinistului Brucan. Şi în continuare tot la ordinul Moscovei cântă, slujind aceloraşi interese moscovite. Aşa că ai dat -o în bălării.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s