Dumnezeu preferă lemnul crucii – Noi ce preferăm?

Firește că Dumnezeu preferă lemnul. Și spațiile mici. Doar s-a născut într-o iesle. Apoi a umblat desculț. N-avea unde să-și plece capul. Și tot pe lemn a sfârșit.

Din acest punct de vedere, nu e treaba mea să judec pe nimeni, dar cert este că cu toții, inclusiv artiștii și vedetele care au participat la realizarea recentului șlagăr anti-catedrală, ar trebui să ne întrebăm ce anume preferăm, cu conștiința faptului că Dumnezeu îi preferă pe cei care își văd bârna din propriul ochi celor care găsesc paie în ochii altora.

Dincolo de cazurile individuale, și de necesara evitare a simplificărilor și generalizărilor, cert este că avem foarte mulți compatrioți, cu o foarte bună părere referitoare la ei înșiși și la misiunea lor istorică, a căror principală preferință a fost și este aceea de a consuma la standarde occidentale. Preferință pentru care sunt dispuși să sacrifice multe. De preferință pe alții.

De asemenea, avem mulți artiști, unii dintre ei strălucitori (inclusiv printre cei care au participat la interpretarea recentului hit anti-catedrală), care preferă să se branșeze ei, în locul altora, la banul public. Iar asta în ciuda faptului că, unii dintre ei cel puțin, preferă să înțeleagă sau să poată aprecia numai ei ciudățeniile sau urâțeniile cu care ne încântă ochii sau urechile.

Și mai avem o problemă. Aceea că multe dintre persoanele mai sus menționate nu doar că sunt, dar și preferă să fie profund inculte din punct de vedere teologic, confundând spre exemplu ierarhia cu biserica. Iar această confuzie se suprapune pe o problema morală, în speță preferința de a ignora faptul că sărăcia și milostenia nu sunt obligații preoțești, ci obligații care le revin tuturor creștinilor, chiar și atunci când popa una spune dar alta face.

Dacă ești creștin, îți asumi faptul cu pricina și ridicolul faptului de a ridiculiza mașina cu care se plimbă PF Daniel, în condițiile în care și tu ai, sau îți dorești, una la fel de scumpă. Iar dacă nu ești creștin, este ridicol să-ți dai cu părerea despre ce anume preferă Dumnezeul creștinilor.

Ei bine, oamenii din categoria asta nu preferă să-și vadă de ale lor, limitându-se la a revendica dreptul de a nu fi taxați, ei personal, pentru o biserică ale cărei servicii nu le utilizează, și pe care oricum nu ar putea să o înțeleagă altfel decât ca instituție prestatoare de servicii. Ci preferă să își exprime în mod foarte vocal dorința de a avea spitale, de preferință private, în loc de catedrale, precum și dorința ca BOR să aibă preoți care umblă în zdrențe și desculți. Și, deși nimic nu îi împiedică să urmeze ei înșiși calea unui astfel de radicalism evanghelic, ei preferă să se simtă minunați sub raport moral, și vrednici de toată stima, pentru simplul motiv că, în loc să se compare pe ei cu Iisus Hristos, îl compară pe PF Daniel cu Iisus Hristos.

Eu în schimb aș prefera un sistem de impozitare în care cei care nu își asumă apartenența la BOR să nu fie obligați să contribuie la finanțarea ei, dar cu condiția ca acest principiu să se aplice și la alte domenii ce nu fac obiectul unui consens axiologic general, cum ar fi, spre exemplu, banii cheltuiți de ICR pentru promovarea peste hotare a lui Mircea Cărtărescu.

În rest, aș prefera ca astfel de indivizi să ne mai scutească.

 

Reclame

Despre Alexandru Racu

Născut în Bucureşti pe 4 Martie 1982. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, Master în Studii Sud-Est Europene la Univeristatea din Atena şi doctor în filozofie politică al Universităţii din Ottawa.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Dumnezeu preferă lemnul crucii – Noi ce preferăm?

  1. Ghita Bizonu' zice:

    Eu as fi preferat ca noua Catedrala sa nu fiepandantul „estic” al Casei Poporului! Nu stiu .. e ceva in proportii

    In rest aia cu cantecu .. preuspun ca in late situatii se extaziaza vorbind despre catedralele altora ..

    • Da, și eu mă întreb de ce nu au compus un cântecel d-ăsta după vreo vacanță petrecută la Roma, în ideea de a sublinia că tot smerenia Ortodoxiei minimaliste e mai bună. Din contră, Ortodoxia ba nu e bună pentru că e prea smerită prin raport cu Occidentul, ba, atunci când mai încearcă și românii să ridice fața din nămol, nu e bună pentru că e insuficient de smerită. Ba nu e bună pentru ca nu a generat o etică a muncii și un spirit al capitalismului, ba nu e bună pentru că PF Daniel e prea bun afacerist. Ba nu e bună pentru că nu respectă separația dintre Biserică și stat, ba nu e bună pentru că nu e alături de tineri la clubul Colectiv. Oricum ai da-o, nu e bună.

  2. AlexMetal zice:

    Dincolo de mesaj, melodia e lamentabila. Versurile, linia melodica, totul e in stilul lalait si pretios-intelectual (si de aceea ridicol) al unor trupe romanesti gen „Taxi”. Taxi, Holograf, Iris-ul care suna „romaneste” orice-ar face (problema de sunetist sau pur si simplu nu pot mai mult), Compact-ul cu sau fara Leo Iorga, sunt numiti cu emfaza „rockeri”. Daca astia care arata ca niste functionari de banca sunt rockeri, „Melechesh” (oriental extreme metal-sunt fan) ce mai sunt? Demoni veniti direct din Iad??!!…. Si sunt tinuti in vitrina de toate posturile radio si TV,…de, sa aratam ca avem si noi legendele noastre, ce ne bateti atata la cap doar cu Slayer, Maiden sau Priest? „Artistii” romani sunt penibili. Exista si artisti romani, fara ghilimele, sunt mai ales in zona underground sau canta numai „in afara” (pe site-ul Spirit of Metal trupa Magica, din Constanta, are 5 stele ca popularitate, dupa 4-5 albume scoase in Franta-este ca n-ati auzit de ea?)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s