Un xanax pentru Alina

Scriam cu câteva săptămâni în urmă că „mă miră cum unii nu sesizează similitudinea dintre practicile” tenebroase ale Barnevernetului „și dispariția subită a unor presupuși teroriști despre care, din motive de „siguranță națională”, nu ni se spune nici de ce au fost săltați, nici unde au fost duși” și că „mă tem ca nu cumva binomul SRI-DNA să nu ia niscaiva lecții de la Barnevernet, astfel încât, în loc de justiție televizată să avem justiție invizibilă.” Iată că între timp Alina Mungiu-Pippidi a făcut pasul de la apologia Barnevernetului ce garantează securitatea copilului, la solicitarea adresată serviciilor secrete de a „securiza spațiul de dezbatere publică din România.”

„Nu toți ăștia fericiți să nu aibă mintea acasă, că doar așa se simt mai înălțați și superiori vecinilor lor sunt plătiți de ruși, dar toți fac jocul rușilor, orice abatere de la drumul și așa întârziat de raționalizare a sferei noastre publice e o problemă.”

Nu știu la ce anume se gândește Alina Mungiu-Pippidi atunci când solicită serviciilor să „securizeze spațiul de dezbatere publică” din România, dar eu propun ca SRI-ul să funcționeze ca un fel de Barnevernet pentru adulți, sau mai precis, ca un Barnevernet pentru acei adulți care încă n-au ieșit din minoratul gândirii pre-raționale. Ca atare, pentru binele lor, SRI-ul ar trebui să-i salte și să-i ducă într-un loc doar de servicii știut, iar acolo să li se aplice tratamentele necesare pentru a-i vindeca de îndoctrinarea religioasă la care au fost supuși de tătucul primordial Putin. Sigur, tratamentele să fie doar pe bază de pastile și mângâieri, căci după cum știm, bătaia e ruptă din Est. În plus, poate cu ocazia asta îi saltă și pe tovarășii de drum (Neamțu, Tăpălagă, ÎLD) care, în contextul afacerii Bodnariu, s-au lăsat chiar și ei duși de nas de taica Putin, ajungând astfel la comiterea de thoughtcrimes.

„Nu e suficient să te uiți la Russia Today – ceea ce eu fac, având obiceiul de război rece, că trebuie să știi ce spune propaganda dușmană”, declară Mungiu-Pippidi. E adevărat, odată deprinse obiceiurile de război rece, e greu să te dezveți de ele. E greu (sau mai bine zis e interzis) să accepți că sistemul pe care îl aperi are propriile lui probleme, de natură internă. Sau măcar să accepți că există diferențe de gust, și că nu toți oameni prizează satisfăcuți aceeași rețetă de fericire universală. Societățile nu pot fi societăți reale, traversate în mod firesc de conflicte sociale și culturale proprii. Nu, în discursul politrucilor de serviciu, ele trebuie să fie omogenizate și ierarhizate precum armatele, unde orice chestionare a ordinului de la centru reprezintă automat un act de trădare. Așadar, cel mai greu e să te dezveți de obiceiul de a reduce orice semnalare/abordare a problemelor interne la o manevră/intoxicare a „agenturilor”. E un obicei sănătos, rod al unei educații sănătoase, care dovedește că ești „om cu mintea acasă”. Adică, exact ca agenții rușilor și idioții utili lor, fie ești cu „mintea închisă în casă”, fie ești cu „mintea în solda stăpânului casei.”

Reclame

Despre Alexandru Racu

Născut în Bucureşti pe 4 Martie 1982. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, Master în Studii Sud-Est Europene la Univeristatea din Atena şi doctor în filozofie politică al Universităţii din Ottawa.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Un xanax pentru Alina

  1. G. F. zice:

    „Peste noapte, toți doritorii de atenție au devenit specialiști în propaganda rusească. Aparent, e suficient să te fi ocupat o viață întreagă de domeniul monden, să-ți fi făcut un renume solid în discuțiile despre autoerotism și alte subiecte majore din aceeași categorie, să consumi seriale de nișă americane pentru a te putea declara, brusc, specialist în propaganda rusească. Pe lângă listele cu surse certificate ale propagandei rusești, s-a alcătuit un soi de index al subiectelor a căror abordare ține, desigur, de agenda propagandei rusești. S-a ajuns atât de departe, încât simplul fapt de a-i demonstra unuia că minte, dovedind această minciună, te aruncă automat pe ștatul de plată al propagandei rusești. Simplul act de a te întreba dacă rușii mai au acum chef și bani de cheltuit într-o țară care se poate induce în eroare și singură te face, fără excepție, propagandist în slujba Rusiei.” http://www.catavencii.ro/de-la-rusi-vine-propaganda/

    • Da, dacă Putin n-ar exista, el ar trebui inventat. Altminteri, e cum a zis George Orwell:

      “The war, therefore if we judge it by the standards of previous wars, is merely an imposture. It is like the battles between certain ruminant animals whose horns are incapable of hurting one another. But though it is unreal it is not meaningless. It eats up the surplus of consumable goods, and it helps to preserve the special mental atmosphere that the hierarchical society needs. War, it will be seen, is now a purely internal affair. In the past, the ruling groups of all countries, although they might recognize their common interest and therefore limit the destructiveness of war, did fight against one another, and the victor always plundered the vanquished. In our own day they are not fighting against one another at all. The war is waged by each ruling group against its own subjects, and the object of the war is not to make or prevent conquests of territory, but to keep the structure of society intact.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s