Coaliția Stângii Îmblânzite

Mission accomplished. După cea mai devastatoare criză economică de la Marea Criză încoace care a lovit o țară dezvoltată, și în urma căreia PIB-ul s-a prăbușit cu 25%, datoria externă a ajuns la 200% din PIB, șomajul a ajuns la 27%, sute de mii de greci au emigrat și serviciile sociale au fost în bună măsură demantelate, Grecia revine la sistemul bipartid centru-stânga/centru-dreapta, cu SYRIZA pe post de PASOK. Indiferent de ce credem despre intențiile lui Tsipras, noua realitate indică faptul că formațiunii sale politice i se potrivește mai degrabă denumirea de Coaliție a Stângii Îmblânzite decât cea de Coaliție a Stângii Radicale.

Între timp, comuniștii și zorii maronii continuă să lâncezească undeva la 6-8%, iar aripa radicală care s-a rupt de SYRIZA, sau, altfel spus, forța politică care era dispusă să ducă angajamentul inițial al SYRIZEI și opoziția față de politicile Troikăi până la capăt, asumându-și ieșirea din euro, a fost măturată de pe scena politică. Din acest punct de vedere, retrospectiv, referendumul pare o glumă proastă. Mult zgomot pentru nimic. În rest, contează prea puțin cine formează oficial guvernul din moment ce de guvernat oricum guvernează și va guverna piața.

Acum e clar că deși nu le place austeritatea și sunt dispuși să facă gălăgie, sau chiar să facă pe nebunii, grecii preferă să trăiască cu cizma pe grumaz decât să riște o ieșire din euro. Aceasta fiind viziunea electoratului, votul pentru Tsipras este perfect inteligibil. Au vrut un premier care să negocieze dur cu Bruxellesul, și nu se poate spune că Tsipras n-a făcut asta, dar care să nu facă pasul dincolo de limita euro, și iarăși Tsipras n-a făcut nici asta.

În plus, până una-alta, Tsipras i-a mai chemat pe greci la urne ca să-i mai întrebe ce și cum. Odată la referendum, iar ulterior, după ce a interpretat votul de la referendum în felul în care a făcut-o și a acționat în consecință, i-a chemat din nou pe greci la vot ca să confirme dacă sunt de acord cu felul în care a procedat. Or asta cred că a inspirat încredere, pe ideea că, spre deosebire de PASOK și ND, ”Tsipras măcar ne mai întreabă și pe noi ce vrem”. Ar fi putut să fenteze electoratul și să facă direct guvern de uniune națională cu ND, fără să se mai prezinte la alegeri, și să pună tot un tehnocrat ca Papademos. N-a făcut-o, i-a chemat din nou pe greci la urne, și a fost confirmat.

Deci, ținând cont de faptul că grecii atâta sunt dispuși să riște și să sacrifice, și ei știu mai bine ce și cum să facă pe pielea lor, au un guvern conform cu voința lor. Opus austerității în teorie, dar care în practică acționează după principiul ”rău cu euro dar mai rău fără euro”.

În fine, cum speranța moare ultima, unii ar putea încă să interpreteze actuala evoluție politică drept o etapă de repliere tactică dintr-o bătălie de lungă durată. În acest sens, Tsipras ar câștiga timp, anume timpul necesar dezvoltării unui climat politic european mai favorabil, precum și stabilirii efective a controlului asupra statului grec, urmând să reia lupta din nou mai târziu. Am dubii că așa stau lucrurile. Pe de altă parte, în afara unei disponibilități populare de a ieși din zona euro, fapt confirmat electoral, nici nu prea văd ce altceva s-ar putea face dincolo de încercarea de a mai cârpi cât de cât lucrurile la nivel local, în timp ce plătești dobânzi pe veci la o datorie de două ori cât PIB-ul.

Reclame

Despre Alexandru Racu

Născut în Bucureşti pe 4 Martie 1982. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, Master în Studii Sud-Est Europene la Univeristatea din Atena şi doctor în filozofie politică al Universităţii din Ottawa.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s