Smart Klaus 2020

Deosebit de profund acest Klaus. Citez din discursul său susținut în cadrul Conferinței „Smart Diaspora 2020+”: „Cum transformam exodul creierelor, asa numitul „brain drain”, din pierdere in castig pe termen lung, cu alte cuvinte intr-un „brain gain”? Cum facem ca specialistii – medicii, profesorii, cercetatorii etc. – care pleaca din tara sa se si intoarca la un moment dat?” O întrebare complexă care, asemeni tuturor întrebărilor de acest gen, nu poate avea decât o soluție simplă. Mai precis, conform lui Klaus, „una dintre problemele care poate fi rapid rezolvata, daca exista vointa, este recunoasterea diplomelor, echivalarea lor.” (http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20425616-klaus-iohannis-solutie-pentru-diminuarea-fenomenului-brain-drain-recunoasterea-diplomelor-echivalarea-studiilor-eforturile-autoritatilor-vor-succes-atunci-cand-munca-afara-tarii-doar-chestiune-alegere.htm) Primul pas, cum s-ar spune. Doar că, ceea ce Klaus pare să ignore, este că România a făcut demult acest prim pas. Faci cerere de echivalare la Ministerul Educației Naționale și, dacă ai norocul să nu dai peste o funcționară bătută în cap care nu știe care este capitala Canadei și încurcă Universitatea din Ottawa cu Colegiul Baptist din Ottawa, Kansas, USA, așa cum i s-a întâmplat soției mele, totul se rezolvă relativ repede.

Sigur, dacă ar exista mai multă voință, ca să-l parafrazez pe domnul președinte, echivalarea s-ar putea face în mod automat. Dacă așa ar fi stat lucrurile acum doi ani, când mi-am echivalat diploma de doctorat, măcar aș fi pierdut mai puțin timp cu formalitățile birocratice. Pe de altă parte, nu ai nici cum să nu apreciezi scrupulozitatea autorităților române cu competențe în materie de cercetare și educație, atunci când vine vorba de doctorate făcute în străinătate. Conștiința datoriei de a veghea la conservarea integrității sistemului academic autohton este cea care le determină să ia la puricat niște lucrări academice din care oricum nu înțeleg nimic și care au fost produse în niște centre universitare unde practicile autohtone girate tot de ele (Ponta, Oprea&friends) țin totuși de domeniul paranormalului. Deci este o foarte mare grijă ca nu cumva să importăm și din afară plagiatori, în condițiile în care am umplut sistemul academic și structurile statului cu proprii noștri plagiatori.

Pe de altă parte, din moment ce echivalarea oricum nu mi-a folosit la nimic, nu văd cu ce ar fi putut să mă încălzească o echivalare automată, asta deoarece, automată sau nu, echivalarea nu ține de foame. Ca atare, strict din punct de vedere profesional, aș pleca fără să mă uit în urmă oriunde în lume aș găsi un post de profesor sau cercetător, relativ stabil și cu un salariu mai de Doamne ajută. În plus, cel puțin în virtutea experienței mele (pentru alții o fi fost astfel) și în condițiile în care nu intră în ecuație și alte considerente pe lângă cele de natură profesională (așa cum au stat lucrurile în cazul meu), nu aș recomanda niciunui profesor sau cercetător român din afară, cu o situație relativ aranjată, să se întoarcă în România.

Cât despre Profesorul Smart Klaus, cel care în campania electorală îl urechea pe elevul Ponta care copiază, îi urez coabitare fericită în continuare alături de Herr General Izmană și să continue exercițiile de trecere de la primul la al doilea pas. Cine știe, poate până în 2020 îi iese. E drept și că, pe lumea asta, unii își permit să aștepte mai mult decât alții. Asta e. Ghinion.

.

Reclame

Despre Alexandru Racu

Născut în Bucureşti pe 4 Martie 1982. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, Master în Studii Sud-Est Europene la Univeristatea din Atena şi doctor în filozofie politică al Universităţii din Ottawa.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s