Din nou despre Grecia: Concluzii la capătul a două săptămâni de infarct (cel puțin pentru greci)

Așa cum am spus încă de la negocierile din februarie dintre Grecia și Troikă, în urma cărora Syriza a făcut pasul înapoi, problema cu acest partid este că, de la bun început, nu i-a pus pe greci în fața alegerii reale cu care, că le place sau nu, se confruntă. Promițând și că va pune capăt măsurilor de austeritate, și că va menține Grecia în zona euro, Syriza a candidat pe un mandat de tip la plăcinte înainte, la război înapoi. Pentru că oricât de mult și de frumos ar vorbi Syriza despre democrație, Uniunea Europeană (și în mod particular zona Euro), din care Grecia face parte și a cărei parte vrea să rămână (cel puțin asta indică sondajele), este o organizație multinațională în care deciziile se iau nu în funcție de ce decid reprezentanții aleși ai statului grec (sau poporul grec direct prin referendum), ci în funcție de ce decid și reprezentanții aleși ai celorlalte state, asta în condițiile în care este clar că anumite state, precum Germania, au o putere mult mai mare de a determina decizia finală decât alte state, precum Grecia.

Ca atare, promițându-le că vor scăpa de austeritate, rămânând în același timp în zona euro, Syriza le-a promis alegătorilor săi blana ursului din pădure (din Pădurea Neagră mai exact). Sigur, ceea ce spune Tusk, cum că Grecia ar avea o datorie morală să-și plătească datoriile, este o aberație de papagal moralisto-neoliberal din Estul sălbatic. Nicio națiune nu are datoria, ba mai mult, nu are nici dreptul să se autodistrugă pentru a plăti o datorie nesustenabilă, mai ales în condițiile în care datoria a fost contractată și prelucrată așa cum a fost datoria greacă. În același timp, neplata datoriei atrage după sine niște consecințe dureroase pe care trebuie să ți le asumi. Or, la urma urmei ce înseamnă democrația? Înseamnă autonomie colectivă sau autodeterminarea unui popor. Însă autonomia are un preț. Dacă stai în casa lui tătucu și nu-ți plac regulile lui tătucu, atunci ești liber să pleci, dar va trebui să te descurci de unul singur, iar asta va presupune sacrificii. Avem de-a face cu alegerea dintre libertate și confort – dintre eroismul rezistenței și garanția unei morți lente – iar libertatea costă. Mai mult decât atât, autonomia, și pe cale de consecință democrația, mai presupune încă ceva: este vorba de maturitate. Altfel spus, în loc să te îmbeți cu apă chioară, trebuie să privești realitatea așa cum este, limitările pe care ți le impune, și să alegi în consecință. Să alegi în limitele posibilului, nu să te iluzionezi că poți controla forțe care în realitate scapă controlului tău. Asta e gândire magică. Și e o caracteristică a infantilismului.

Ca atare, dacă liderii Syrizei chiar și-ar fi propus să reînvie democrația în Grecia, ar fi trebuit să pună poporul grec în fața alegerii reale pe care acesta o poate face. Asta ar fi însemnat ca, de la bun început, Syriza să fi candidat nu cu promisiunea că va menține Grecia în zona euro punând capăt măsurilor de austeritate, ci cu promisiunea că va încerca să renegocieze statutul Greciei în zona euro și că, în caz că acest lucru se va dovedi cu neputință (deci trebuia admisă din start această posibilitate), va scoate Grecia din zona euro, eventual consultând în prealabil electoratul printr-un referendum. Un referendum a cărui întrebare trebuia să fie formulată în mod clar în felul următor: „în urma negocierilor, guvernul elen a ajuns la concluzia că este imposibilă rămânerea în zona euro și încetarea politicilor dictate de Troikă. În aceste condiții, doriți să rămâneți în zona euro, sau preferați să părăsiți zona euro, asumându-vă riscurile de rigoare?”

Evident, aceasta ar fi presupus și ca Syriza să aibă pregătit, de la bun început, un plan B. Or, pentru mine, declarația lui Varoufakis, care a spus cu doar două zile înaintea referendumului că euro e ireversibil deoarece noi (grecii) nu mai avem matriță ca să ne tipărim proprii bani a fost, măcar și sub raport simbolic, complet halucinantă. Matriță are și Zimbabwe și orice stat suveran care își tipărește proprii bani! În plus, ce fel de încredere să inspiri electoratului, ce fel de leadership să exerciți în momentul (de maxim dramatism) în care, în loc să spui că suntem cu toții la posturi iar artileria e pregătită, tu le spui celor pe care îi îndemni să sfideze BCE-ul, care între timp te strânge de gât cu tăierea lichidităților, că tu de fapt nu poți să-ți tipărești, începând de luni, proprii bani? Despre declarația lui Tsipras – „cetățeni, stați liniștiți, banii dumneavoastră sunt în siguranță” – ce să mai vorbesc.

Și totuși, poporul grec a votat nu într-o proporție covârșitoare. Unii or fi fost inconștienți, crezând că Tsipras o să scoată vreun iepure din pălărie. Alții vor fi sperat, până în ultimul moment, că Syriza are un plan B, oricât de dureroasă ar fi fost aplicarea acestuia. În fine, alții vor fi dat frâu liber mâniei acumulate, fiind pregătiți, după ani de umilințe, să riște și să accepte orice, doar pentru satisfacția de a fi avut curajul să le arate eurocraților the middle finger. Dar să nu ne mai mirăm, și să nu ne mai plângem că avem democrație de fațadă, că poporul votează ceva dar se decide altceva, atâta timp cât poporului nu îi sunt puse în față, de către liderii politici, adevăratele opțiuni pe care le are și asupra căreia poate, în mod real, să decidă. În schimb, fie i se fac promisiuni care nu sunt respectate, fie, în cel mai bun caz, așa cum s-a întâmplat la referendumul de duminica trecută, este chemat să-și exprime frustrarea și sentimentele anti-capitaliste, dar fără ca această defulare să aibă vreo legătură cu transformările concrete pe calea cărora s-ar putea angaja, sau nu, o societate. Din acest punct de vedere, mă tem că în ciuda retoricii, Syriza nu a contribuit, în cele din urmă, la renașterea democrației, ci a perpetuat mai departe același cerc vicios în care rămânem prinși.

Cum putem interpreta, în acest context, strategia Syriza de până acum? Mi se pare destul de clar că Syriza a mizat pe faptul că, negociind dur, inclusiv prin convocarea referendumului, eurocrații, în frunte cu Merkel, vor ceda în cele din urmă. Ceea ce nu s-a întâmplat. Probabil că au și supraestimat impactul pe care spectrul unui grexit l-ar fi avut asupra piețelor financiare. Pe de altă parte, Syriza era complet nepregătită pentru alternativa în care eurocrații nu ar fi cedat, și nici în al doisprezecelea ceas nu a avut curajul să-i pună poporului adevărata întrebare: ieșim din euro sau rămânem? Cu alte cuvinte, a fost un bluff.

Dar de ce a ales Syriza, de la bun început, această strategie bazată pe promisiuni false și eludarea adevăratelor întrebări? Nu știu ce să răspund, dar din câte se pare au făcut-o fie din oportunism (au vrut să se vadă ajunși la putere iar acum poate speră că se pot reinventa, centrist, ca un nou PASOK), fie din diletantism. În orice caz, electoratul rămâne inevitabil cu impresia că sunt fie niște oportuniști, fie niște diletanți.

Presupunând că e vorba de oportunism politic, nu cred că acesta este sustenabil. Cel mai probabil va urma un reflux enorm de frustrare populară iar Grecia va deveni, în următoarea perioadă, aproape imposibil de guvernat. Cel mai probabil va crește capitalul electoral al celor de la KKE și Zorii Aurii și posibil ca aripa stângă a Syrizei, precum și Grecii Independenți, să încerce să se salveze, pe cont propriu, din naufragiul partidului. Însă mai devreme sau mai târziu, dezastrul economic oricum se va petrece. Chiar cei de la Syriza au spus-o, insistând de la bun început că este nesustenabil tratamentul aplicat Greciei, și tocmai din acest motiv au fost votați. Din nefericire, atunci când se va petrece, singura forță politică ce părea capabilă să-l gestioneze într-un mod compatibil cu valorile democratice va fi compromisă. Pe termen lung, marea pierdere este de natură politică. Dezastrul economic nu poate fi evitat decât dacă, în al doisprezecelea ceas, germanilor pur și simplu li se va face milă de greci, ceea ce aproape sigur nu se va întâmpla.

Pe de altă parte, dacă acceptăm ipoteza diletantismului, atunci trebuie să subliniem faptul că venirea prematură la putere a Syrizei, pe baza unor promisiuni nesustenabile, și modul tupeist dar în ultimă instanță falimentar în care a negociat cu creditorii, nu au făcut decât să adâncească dezastrul economic cu care se confruntă țara. Economia Greciei, și așa ca vai de ea, a fost avariată încă și mai grav în urma bluff-ului Syrizei, iar bruma de credibilitate pe care și-o recâștigase pe timpul lui Samaras s-a dus pe apa sâmbetei. Că ne place sau nu, suntem forțați să recunoaștem că decât să treacă printr-un blitzkrieg financiar doar pentru a se opri ulterior pe buza prăpastiei și a face cale întoarsă, mai bine (și mai uman) ar fi fost pentru Grecia să stea și să-și facă cuminte temele cu Samaras. Să și le facă până la momentul în care, concomitent, situația ar fi fost suficient de proastă și conștiința politică suficient de dezvoltată pentru a se conștientiza alternativa reală și a se decide în consecință. Dar, la fel ca toate partidele politice, Syriza a vrut să se vadă ajunsă la guvernare. Și, după cum am spus și într-o postare anterioară, revoluțiile premature nu ajută cu nimic. Dimpotrivă, nu fac decât să înrăutățească lucrurile. Iar democrația prematură/imatură este o contradicție în termeni.

Urmează și mai multă austeritate, inclusiv pe baza argumentului „iată ce au pățit grecii pentru că nu au strâns cureaua suficient de mult de la bun început și, mai mult, iată ce au pățit, pentru că au încercat să iasă, spre stânga, din cămașa de forță a austerității.” Inevitabil, stindardul luptei antiausteritate se va muta la dreapta, unde diverse mișcări naționaliste sau de-a dreptul fasciste abia așteaptă să-l preia. Singura parte bună a acestei aventuri este că tristul ei sfârșit aduce cu sine și lămuririle necesare care până acum au fost eludate. De acum este clar pentru oricine că alternativa este între rămânerea în zona euro cu prețul obedienței față de tehnocrația neoliberală – care, în plus, cel mai probabil va prinde și mai mult tupeu – și ieșirea din zona euro cu prețul unei traume economice al cărei impact, în materie de intensitate și durată, nimeni nu îl poate anticipa cu exactitate. Așadar, după episodul Syriza, cel puțin nu vor mai putea exista partide care să umble cu cioara vopsită. Însă partea proastă este că uneori se întâmplă să te lămurești prea târziu. Și degeaba te mai lămurești pentru că oricum nu se mai poate face nimic. Dumnezeu cu mila.

Reclame

Despre Alexandru Racu

Născut în Bucureşti pe 4 Martie 1982. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, Master în Studii Sud-Est Europene la Univeristatea din Atena şi doctor în filozofie politică al Universităţii din Ottawa.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Din nou despre Grecia: Concluzii la capătul a două săptămâni de infarct (cel puțin pentru greci)

 1. Ghita Bizonu' zice:

  Dintai : o “cura de slabire” este invitabila. O impune legea conservarii materiri si o imoun si legile termodinamicii si bubuk simt care zicea ca de unde nu e nici Dumenezeu nu are de unde lua!”.
  Apoi … grecoteii s-au “spurcat” la viata dulce si acum “lupta” ptr exploatarea omului de catre greccotei.
  In fine orgoliul grecoteiului este usor cam deplasat. Sa zic asa Grecia homerica a fost inmormantata odata cu Constatin al XI lea Dragases (a fots un EROU). Astia ce au rama sunt “demnii” urmasi ai celor care I-au dedulcit pe turci la luxura, homosexualitate si …. CORUPTIE!! Si sa ma pupe cu toata litania aia “Platon ,Aristiotel, Euripeide” poporul care adat inepta dictaura a coloneilor – aia care au interzis exact cultura elina clasica!! Se pare ca nivelul grecoteiului normal nu coboara inainte de 1500, ca nu au cunostinta de Dragases, de Ana Comneana , de Digenis … au azit ceva vag despr Sandu Megalomanu si ca Isaurienii erau “eretici” . Pe scurt niste imbecili..

  Si din atsia au aparut si Tsipras si Vakutzatatis. “Imbunattatiti” se pare cu ceva scoala de la Freanckfurt .
  Adica scuze nici grecoteiul de rand nici rivolutionerii Syrreizei nu sunt capabili s atreaca dincolo de “protest” . Ei au protestat. Bun ! Au demonstrat!! Si mai bine!!!
  Si ce-I cu asta?

  Au noroc ca au presa buna … ca in rest..

 2. Ghita Bizonu' zice:

  Ia mai da-i in naibii pe aia 2 „libertari” (adica niste anarhisti de stnaga asa cum libertarienii suunt niste anarhisti sedusi de „proprietate”)

  Hai pe bune .. este vorba despre altceva.. Si cu posibila raportare le Romania…

  Nici Romania nici Grecia (mai ales Gricostanu) nu meritau in UE… Daca ati uita va amintesc – ala Verheugen zicea ca Romania a fost acceptata fiindca era necesara „ocuparea economica” a ei …

  Hai pe bune .. noi am platit deja pretul aderarii! 10 mld sprijin ptr bancile austriece !! (Cautati „Romania falimenteaza Austria”) Am „privatizat” catre entitati statale telefoanele, retele de distributie a energiei electrice.. reteau ce canalizare.. banci. Industrii. Am inchis industri si uzine si fabrici. Am cedat piata interna..
  Am asigurat „succesul” si „gloria” capitalismului grecesc, ceh si austriac!Am facut dintr-un lant obscur de benzinari (OMV) un actor important. Normalul ar fi fots ca Petyrom s adfie cineva la Viena …
  Ce am primit in schimb? MCV si scuipati in ochi! Sau cum zicea Giurgea la 21 noiembrie 2012 Românii sunt jidanii secolului 21 noi am asigurat Libera circulație a mărfurilor, Libera circulație a serviciilor, Libera circulație a capitalurilor capacondi-ne cu milonae de locuir de munca lipsa si cum stam cu Libera circulație a persoanelor? Romanul , acest jidan al sec XXI nu este dorit sa munceasca in Europa!! Doar la muncile cele mai nasoale sau doar daca este supracalificat (medic , IT ist) De noi fac mitso pana si antilezii … ca-s urmasii europeanului Vercingetorix!!
  Grecii au simpatizanti .. noi nu!!!
  Noi am platit si supraplatit ..

  Dar problema este alta.
  Ce este (m)UE?!
  La baza, nucelului dur” este o asociatie de State „postindustriale” adica superindustrializate cu o productivitate URIASA. Germania, Franta, Olanda, Belgia, Italia, Danemarca, Austria. Sunt tari in care, din varii motive, aua doptat sisteme sociale f protectioniste.
  Sunt tari INALT FISCALIZATE. Unde plata cui bani jos se face cam, la tafe si cand cumperi fleacuri.
  Acest sistem- productivitate inalta bazata pe industrializare maxima, fiscalizare mare, sisteme de solidaritate sociala nu este exportabil la noi ..

  Fiindca si noi (si Grecia!) suntem/eram tari nu prea industrializate. Cu o productivitate redusa …
  Mai „bine” suntem, tari cu o fiscalitate „mediocra” daca nu chiar „deficitara” . Ca aceasta fisclitate a noastra este inerenta dezvoltari economice sau a junor deficente „existentiale” a societatilor noastre nu prea are emportanta. Sigur nu poate sustine o infrastructura ca cea din nucleul dur (care este si Centrul Mondial in sens braudellian) nici sisteme de protectie si solidaritate sociala precum cele din vest
  A da.Imi scapase. Diferenta de productiviatte inseamna si diferenta de fiscalitate. Adica una este sa iei 16% din 200 si cu tiotu si cu totu altceva 5% din 1000. Adica sa iei 32 sau 50 mai ales atunci cand impoztatu ramane cu numa vreo 150 sau cu 800 .. Nu? Si de fapt noi avem impozit unic iar „ailalti” in trepte .. sarnatocu traieste ca un mijlociui de la noi, mijlpcoiul ca un bogatas iar asistatul de la ei este un boier pe langa romanul car emunceste la Kusfland sau Carrefour sau OMV ..

  Iar Grecia .. Grecia a profitat de o conjunctura politica ca sa traisca la un nivel peste cel al economoeo sale. iar economoa sa nu poate sustine .. turismul ,,, nu stiu.. au servicii mai bune si preturi mai mciic ca la Mamaia – hai sa zicem ca au 6 luni de sezon dar totusi .. Pastrand in acelasi timp o coruptie ca la 1700.
  Si o „sfanta oroare” de taxe impartasita de toti- si „comunisti”
  si „conservatori” si sarantici si multimilionari

  Cu agravanta – in cazul Greciei – e monezii euro. Moneda asta preupuen peturi uniforme .. adica kilu de lapte sa coste cam totata si in Danemarca si in Grecia. Si ala de benzina. Si kilowatu. Insa exista difermete. Litrul de lapte danez contine multe subventii si sporuri (inclus de export) Kilowaru contine multe taxe diverse.
  Deci pretul uniform la enegie samd „pedepeste” pe cei care au preturi mici (si pe MINE!) in numele „egalitati intru competitiviate” insa pretul subevntionat la produse agricole favorizaeaza producatorul „vestic” dand la gioale celui „estic”.. silindu-l opri la saracie ori la emigrare.. (oricum excuzandu-l ca consumatir si producatir pe poata interna)

  Si in fine. Ca o aplicatie locala .. Noi, in Romania nu am dorit sa accesam fonduri europene!!!
  Adicva am dat farasa primim.

  A da si pimit. Azi nu stiu ce Schwein austriac taoca in nestire arborii romanesti si se lauda ca are cateva mii de nagjajati. „inainte” cre ca numa CIL Pipera avea mai multi angajati. Azi CIL Pipera este cam pustie!!!

  • Cam asta e viața și la greci, cel puțin pentru unii dintre ei, zilele astea. Într-adevăr ceea ce te surprinde sunt costurile enorme pentru energie. Iar noi trebuie să ne aliniem:

   https://www.jacobinmag.com/2015/07/tsipras-syriza-referendum-debt-euro/

   Oricum, mie mi se pare că, de când cu amenințarea de a expulza Grecia, Europa asta începe să semene destul de mult cu Europa lui Hitler. Ordonată ierarhic, pe bază de superioritate rasială, cu Germania la cârmă iar asistații în lagăre de muncă. Și dacă nu fac față, expulzați. Pentru că lenea, corupția și ineficiența lor slăbește întreg organismul, corupe rasa.

   Partea mai proastă e că ceea ce li s-a făcut grecilor weekend-ul ăsta, cu Franța cerșind neputincioasă mila germanului pentru Grecia (și cam atât), o să se repete în viitor și cu celelalte state, inclusiv România. Deja s-a împământenit un model de guvernare paneuropean, în care Germania dictează regulile și le aplică. Și o face la modul brutal. Iar dacă nu te supui, efectiv te demolează (îți taie lichiditățile de la centru) și te aruncă peste bord. Viitorul arată bine.

   • Emma zice:

    Nu e vorba de „expulzarea Greciei din Europa”, ci, eventual, de iesira din zona euro, adica dintr-o uniune monetara in care Grecia a intrat falsificand date economice. Iar uniunea monetara nu este o asociatie de binefacere, ci o organizatie economica in care membrilor li se dau anumite oportunitati contra unor obligatii economice pe care si le asuma de buna voie.

    Ceea ce faceti aici este aberant. Folositi comparatii aiurea cu nazismul si alte prostii. Ce lagare de munca si ce puritate rasiala? Chiar nu va e jena sa scrieti asa ceva? Pareati un om inteligent. Grecia primeste zeci de miliarde de euro ca sa iasa din dezastrul in care singura s-a bagat, Nu a fortat-o nimeni sa adere la euro, sa se indatoreze pana peste cap pentru a consuma mai mult decat produce. Daca sunt asa de ticalosi nemtii, de ce nu isi scoate Tzipras tara obidita din euro si o intoarce la drahma sa se aranjeze singuri, fara lagar, asa cum pot. Va spun de ce: pentru ca l-ar linsa grecii. Filozofia lor e sa suga cat pot de la altii si sa-i santajeze cu pozitia lor geostrategica si cu americanii care au nevoie in NATO de o Grecie fara convulsii si probleme insolvabile.

  • Ghita Bizonu' zice:

   Emma

   pana una alta ar fi bine ca „cineva” sa ii aduca aminte Germaniei ca nu are tratat de pace.
   Si ca…
   Sa zicem, ca prin absurd , eu as fi presdul Frantei.
   As transmite asta Germnaiei. Si as zice ca la prima ocazie bine intemeiata – echipa mea preferata pierde in fata unei echipe germane, ma fac de ras cu o noua „cucerire” , am o indigestie sau o insomnie – Germania va primi o mica donatie : 20 megatone ca „deschidere” asa ca Ghete ala tot cerea mai multa lumina …,

   Ar fi bine ca tare imi este teama ca intr-o f prosta zi nemtuu vor vedea o lumina mai puternica decat cea a 1000 de sori …

   Si grecoteii .. Doamne cat de prosti puteau fi nemtooi ca sa creaza cestia aia ca grecii chiar sunt ata de capabili economic? Ce daca zic ca sunt in stare de 15 acte sexuale pe zi tu esti dispusa sa ma crezi ?! Si chiar asa as fi mai credibil decat Grecia putere economica su economie dezvoltata …

   credo quie Germania delenda esse…

 3. Emma zice:

  Cat despre popoare alese versus popoare inferioare, invatati ceva de la doamna asta:
  Rena Dourou, care este şi unul din liderii Syriza. a făcut declaraţia într-un interviu acordat în urmă cu patru zile pentru Der Spiegel.

  “Nu vom găsi o soluţie, în cazul în care planul conceput pentru ţara mea vizează excluderea Greciei, precum şi tăierea salariilor şi pensiilor la nivelul din Croaţia şi alte ţări balcanice. Nu poţi păstra România şi Bulgaria în Uniunea Europeană şi să te angajezi în negocieri de aderare cu Turcia, în timp ce forţezi Grecia să părăsească familia europeană”, a declarat Dourou, în interviul pentru Der Spiegel.

  Nu mai zic ca manipuleaza grosolan tovarasa – ca nu de iesirea din „familia” europeana se vorbea, ci din zona euro unde Romania si Bulgaria (care, apropo, nu au datorii de peste 400 de miliarde) nu-s membre.

  http://www.gandul.info/politica/lider-syriza-nu-poti-pastra-romania-si-bulgaria-in-ue-in-timp-ce-fortezi-grecia-sa-paraseasca-familia-europeana-14585369

 4. Ghita Bizonu' zice:

  Ptr ochii tai.
  Basescu si democratia sau vaca si Constitutia

  Basescu rederitor la declaratia lui Ponta ca o demsie din functia de premier ar echivala cu o tradare a electoratului :

  Ponta, te rog, trădează-mă !!!!!
  [………………]
  Mincinosul naţional încearcă să ne convingă că, dacă ar demisiona, ar trăda electoratul.
  Bietul mitoman a ajuns să creadă şi vrea să convingă o lume întreagă că el a fost ales de popor.
  Nu, dragule, pe tine nu te-a ales niciun popor, ci te-am desemnat eu pentru funcţia de PM respectînd principiul constituţional că o alianţă care a cîştigat alegerile cu 68% poate propune premierul.
  Acum nici măcar alianţa USL care a cîştigat alegerile nu mai există, deci tu cam vii de nicăieri la Palatul Victoria. Nu îndrăzni să mai vorbeşti de legitimitate cînd alianţa, dar şi înţelegerea politică ce te-a propulsat au dispărut.
  Între timp, ai devenit şi singurul PM din Europa urmărit penal.
  În concluzie,
  nu poporul te-a făcut PM, ci eu te-am desemnat pentru această funcţie, iar Parlamentul a aprobat propunerea mea.
  De aceea, te rog, TRĂDEAZĂ-MĂ PE MINE, care te-am desemnat, demisionînd şi nu trăda interesele ţării tale rămînînd în funcţie.

  (pagine de faceclabuci a lu’ Tembel Basescu)

  Este clar ca „Asta” habar nu are de ce este ala parlamentarism, de istoria parlamentarismului, de practici europene, de o minima democratie.
  Mai imi este clar ca si in materie de constitutie si principii constitutionale este cam cu vaca in trifoi (ptr oraseni :NU SE RECOMANDA!! CRAPA).

  Ce imi este neclara este sustinerea astuia din partea presuspus intectuala a societatii „civile” romanesti. Si nu ma gandesc la niste insi de aceaisi extractie pfeum sunt Bolodea Izmaneanu, HRP , Cartarescu samd ci si la insi banuiti „subtiri” si spalati gen Liiceanu, Plesu sau mai rau junele Paleolog care se dovedesc astfel consubstantilai si omonimi cu zisul cumatru’ a lu’ Mondialu’ si cam de acelasi nivel ca si Mondialu’.

  Fata de astia am putea gasi cateva babe care chiar sa se priceapa la mitraliere .. mai bine decat telectocanimea nationala la democratie si „europa” (care au retinut doar cestia cu sa dictaura majoritatii ce repugna vicontelui de Tocqueville – da astia nu sunt nici macar „seniori” ci doar „malotrus” sau „routuriers” ).
  Adica si intectualitatea civica si europenismul este cam ca porcu si margaritarele…

 5. gabriel zice:

  http://www.globalresearch.ca/does-the-greek-bailout-pave-the-way-for-the-united-states-of-europe/5467636

  ” A United States of Europe?

  The Greek tragedy also has a strange twist. Where there is crisis for some, there is opportunity for others.

  France has proposed that the 19 EU members in the eurozone form their own federal government complete with a single budget, one treasury department/ministry, and a unified parliament as a means of tackling the economic crisis in Greece. French President François Hollande penned an article in the Journal du Dimanche last month, calling for the formation of what is essentially a “United States of Europe” that would effectively relegate all existing governments in the eurozone into provincial or state-level governments.

  Hollande’s proposal signals the consolidation of what appears to be German control over Greece and the other countries of the EU.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s