Citizen Volo

Monica Macovei, 20 mai 2012:

„Da, are tot dreptul ambasadorul american sau alti ambasadori sa faca astfel de comentarii, pentru ca SUA, Departamentul de Stat, a finantat atat DIICOT, cat si DNA, adica parchetele specializate pe crima organizata si coruptie. Sigur ca-i intereseaza ce se intampla cu investitia lor, in sens de eficienta. Doi: au investitori straini. Investorii straini sunt interesati sa nu fie coruptie in Romania. Cine lupta cu coruptia din Romania, la nivel de investigatii? DNA. Deci e firesc si normal sa fie ingrijorat si sa-si spuna parerea cu privire la cum e condus DNA, daca e condus eficient impotriva coruptiei sau nu”. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12304315-monica-macovei-ambasadorul-gitenstein-are-dreptul-faca-aprecieri-despre-procurorul-sef-dna.htm

Monica Macovei, 29 martie 2015:

„Agresivitatea verbala a ambasadorului Oleg Malginov a depasit cu mult limitele diplomatiei si nu trebuie sa ramana nesanctionata public. Ambasadorul Rusiei insulta doi intelectuali romani, Vladimir Tismaneanu si Marius Stan, pe care ii catalogheaza drept „badarani”, si da indicatii echipei redactionale a ziarului Romania Libera, criticand-o pentru ca a preluat un articol de opinie scris de cei doi. „Republicarea despre care este vorba sa ramana pe constiinta echipei editoriale”, afirma amenintator ambasadorul lui Putin.

Prim-ministrul Victor Ponta si ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, tac inacceptabil in timp ce cetatenii romani sunt insultati si intimidati de reprezentantul lui Vladimir Putin la Bucuresti.

Presedintele Klaus Iohannis tace si el, la fel de inacceptabil, in timp ce romanii pe care ii reprezinta indura umilinte din partea ambasadorului Rusiei (…)

Presedintele Iohannis, prim-ministrul Ponta si ministrul Aurescu au obligatia sa raspunda. Oamenii lui Putin devin tot mai agresivi. Ambasadorului Malginov trebuie sa i se spuna, fara nicio ambiguitate, ca au trecut vremurile cand Rusia dicta la Bucuresti. Oleg Malginov trebuie sa fie rechemat la Moscova si sa fie inlocuit de un „ambasador” care sa ne respecte.” http://www.hotnews.ro/stiri-politic-19775337-monica-macovei-condamna-declaratiile-ambasadorului-rus-bucuresti-ponta-aurescu-iohannis-tac-inacceptabil-timp-oamenii-lui-putin-devin-tot-mai-agresivi-oleg-malginov-trebuie-fie-rechemat-moscova.htm

Să fim clar înțeleși: Mie mi-ar fi jenă să fiu reprezentat de un ambasador care se angajează în polemici cu tismănenii ce ciripesc prin presa din țara unde acel ambasador a fost trimis de statul român. Un minim de prestanță ar presupune să lași Vocea Rusiei să se ocupe de Tismăneanu, la fel cum nu țin minte ca Gitenstein să fi intrat în polemici cu vreun editorialist de la noi. Au americanii destui oameni care să se ocupe de asta, inclusiv Tismăneanu, ceea ce înseamnă că e clar că americanii lucrează totuși la un alt nivel. Acestea fiind spuse, se impun totuși niște observații:

1. Faptul că ambasadorii americani nu își dau cu părerea despre ce a spus x sau y din presa românească arată că, spre deosebire de Rusia, America se respectă pe sine. Faptul că americanii își dau cu părerea despre instituții ale statului român care taie și spânzură în România, subliniind pe lângă aceasta faptul că acele instituții sunt de fapt creații ale statului american ce acționează în interesul investitorilor americani, arată, pe de altă parte, cât de mult îi respectă americanii, și odată cu ei și Monica Macovei, pe cetățenii României.

2. Nu înțeleg de unde ideea aceasta conform căreia o insultă la adresa lui Vladimir Tismăneanu (personaj al cărui tată a fost plantat pe aceste meleaguri de Moscova pentru ca ulterior fiul să se mute cu bagaje și arme la Washington) și a ucenicului său Marius Stan reprezintă de fapt o insultă la adresa românilor. L-au ales românii pe Vladimir Tismăneanu în vreo funcție? Sau rușii și apoi americanii au ales să-i trimită aici pe Tismăneanu tatăl și pe Tismăneanu fiul, evident, nu pe post de ambasadori, ci pe post de responsabili cu instructajul ideologic al poporului român?

3. De ani buni, Vladimir Tismăneanu insultă nu doar lideri politici de peste hotare ci și politicieni, jurnaliști și intelectuali din România, inclusiv pe subsemnatul, pe care l-a inclus în categoria „derbedeilor cu patalama doctorală”, fapt petrecut în contextul scandalului provocat de decorarea lui Octav Bjoza. La vremea respectivă, i-am luat apărarea lui Klaus Iohannis care îndura umilințe și intimidări de la Vladimir Tismăneanu. Evident, este dreptul domnului Tismăneanu să se manifeste public așa cum crede de cuviință, iar eventualele dispute se pot rezolva la tribunal. Dar să înțeleg că de acum autoritățile publice trebuie să se mobilizeze de fiecare dată când se simte domnul Tismăneanu insultat? Bine că mâna lungă a DIICOT-ului și a DNA-ului nu are autoritate și asupra ambasadorului Malginov, ținând cont de faptul că SUA au băgat bani în aceste instituții. De altfel, știm din filmele de la Hollywood cum se dau peste cap autoritățile americane atunci când se pune problema să-și salveze cetățenii (cel puțin pe cei cu importanță strategică precum domnul Tismăneanu), la fel cum știm din realitatea cotidiană a României, țară unde viața bate filmul, cât de mult se sinchisesc autoritățile române de drepturile românilor de rând, mai ales atunci când ele intră în conflict cu interesele investitorilor strategici americani. E suficient să ne aducem aminte de suprapunerea dintre declarațiile ambasadorului Gitenstein cu privire la exploatarea gazelor de șist și intimidările, umilințele și bătăile pe care le-au îndurat țăranii din Pungești. Așa că da, nu este prima oară când oficialitățile ruse dau dovadă de primitivism, dar doamna Mandela ar face bine să ne mai scutească.

Reclame

Despre Alexandru Racu

Născut în Bucureşti pe 4 Martie 1982. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, Master în Studii Sud-Est Europene la Univeristatea din Atena şi doctor în filozofie politică al Universităţii din Ottawa.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Citizen Volo

 1. Cristian George Nicolau zice:

  Tot respectul față de postări, de la un amator mult mai puțin calificat în urmărirea/comentarea ”geopoliticii fără prințipuri”.
  Propun domnului Racu următorul subiect, pentru a-l contrapune finanțărilor US pentru ”despăducherea” RO de corupți: CUM DE NU APARE NIMIC DESPRE MICROSOFT, CA FURNIZOR DE MITE ȘI ȘPĂGI ÎN CHESTIUNEA LICENȚELOR SOFTWARE CUMPĂRATE DE ENTITĂȚI CU BUGET DIN BUZUNARUL CONTRIBUABILULUI? PRIN SIMETRIE, ÎN PROSTITUȚIE AR TREBUI INCRIMINAT ȘI CEL CARE DĂ BANII, NU NUMAI CEL/CEA CARE PUNE MARFA PE PIAȚĂ!

  • La această întrebare vă răspunde tot Monica Macovei. Ia uitați ce spune aici: „Chemată să depună la rândul ei mărturie, dna Macovei a reuşit performanţa de a nu da numele niciunei companii americane implicate în activităţi de corupţie în România. Totul a rămas la nivelul declarativ al luptei eroice împotriva corupţiei generalizate („Pierderile de capital…”, 12). Întrebată cum anume ar putea cooperarea internaţională să ajute la eradicarea corupţiei în România, dna Macovei a dat un răspuns stupefiant: Conform dnei Macovei, companiile străine implicate în activităţi de corupţie sunt victime ale mediului politic din România: „Problema e mediul în care încheie contractele. Dacă o ţară oferă un asemenea mediu de proastă calitate în care corupţia e posibilă la nivel guvernamental, atunci compania va recurge…” la asemenea practici, putem subînţelege noi din fraza neterminată a dnei Macovei” http://www.cotidianul.ro/coruptia-locala-si-coruptia-globala-istorii-de-desteptat-copiii-187536/ Cred că e clar pentru toată lumea cum stau lucrurile de fapt.

 2. gabriel zice:

  SUA si Romania la masa negocierilor sau cum lupta SUA si hienele lor romanesti ( ce nu apar in prim plan ) impotriva coruptiei:

  Dintr-o tara fara datorii,ba chiar cu un usor surplus de citeva miliarde,datoria externa a Romaniei a ajuns la peste 75 de miliarde de dolari,fara a avea o economie autohtona prospera,sau agricultura,invatamint,sanatate,spor al populatiei…Nu este aceasta cea mai mare coruptie si spoliere a resurselor tarii noastre,nu de aici ar trebui inceput un audit ?
  Dar nu se incepe pentru ca s-ar ajunge la caricatura de mai sus.
  Nu mai ramine decit o concluzie:Procesul de intoarcere al omenirii cu fundul in sus continua pe toate fronturile si planurile,condus impecabil de Lupul imbracat in cojoc de oaie,liderul imperiului haosului controlat.

 3. vicuslusorum zice:

  Ce vrei ma Racule? Asa se intampla cand Volo fuge din Blocul comunist in Venezuela in 1981, apoi vireaza in SUA, unde devine agent de propaganda occidentala in Razboiul Rece. Ca soldatii aceia uitati prin junglele Mekong-ului si care luptau impotriva vietnamezilor comunisti pana in 1980 si ceva, Volo, la randul sau inarmat pana in dinti, poarta razboaie de cuvinte, in numele kremlinologiei pentru eternitate, cu dusmanii imaginari la 25 de ani de cand s-a terminat razboiul si trupele au fost retrase. Culmea e ca soldatii americani parasiti prin jungla aveau de ce sa lupte: SUA pierde in 1975. Dar Volo? Chiar nu l-a informat nimeni intre timp ca a castigat batalia? Gata tovarase… s-a terminat!

  • Păi tocmai asta zice Volo: că atâta timp cât la Kremlin e un adept al barocului fascisto-comunist precum Putin, lupta nu s-a terminat. O să se termine doar când vom avea unipolaritate pentru eternitate. Sau cum zicea cineva: „One market under God”.

   • gabriel zice:

    Daca asa zice Volo,are cumva dreptate cu da-i si lupta si da-i si lupta.La fel si cu unipolaritea pe acest pamint,visul etern al extremistilor de pretutindeni,fie comunisti sau nazisti,liber-schimbisti sau Babelisti sau a boului ( boilor ) de pe Wall Street,

    ca veni vorba de “One market under God”.

    Si chiar o sa se si intimple,numai ca fiind un eveniment atit de negativ si daunator supravietuirii oamenilor,nu o sa tina decit 3 ani si ceva,in nici un caz o eternitate.Fara libertate si alegere,fara Dumnezeu ( sau si acela inversat,ca asa e trendul ),fara omenie,cu democratii confiscate si de fatada,cu un terorist cel putin in fiecare apartament sau casa,ba si cu mintea spionata si dirijata,ce a mai ramas din ea adica ,chiar si 3 ani va fi lung si greu.

 4. gabriel zice:

  Si-l mai cheama si Vladimir….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s