Dai în mine, dai în tine, dai în fabrici și uzine

Văd că domnul Tismăneanu reevaluează de la o zi la alta actorii politici. Desigur, reevaluarea se face după metoda tismăneană conform căreia dacă elementul x este mutat din categoria a în categoria b, elementele y și z, care făceau și ele parte din categoria a, rămân în continuare în categoria a, iar asta datorită faptului că dacă pe de o parte nici x nici y și nici z nu și-au modificat opțiunile, pozițiile, natura, ș.a.m.d., domnul Tismăneanu a modificat definiția lui x, dar nu și pe cea a lui y și z, doar datorită faptului că x nu este/nu mai este prieten cu domnul Tismăneanu pe când y și z au fost și continuă să fie prietenii domnului Tismăneanu.

Iată cum începe articolul domnului Tismăneanu din 26 ianuarie, intitulat „Fantasmele Salvării: Destinul Radicalismului de Stânga din Grecia (și nu numai de-acolo)”:

Victoria alianței Syriza în alegerile din Grecia readuce la ordinea zilei chestiunea radicalismului de stânga, ori a stângismului contemporan. Este de notat că Alexis Tsipras pare înclinat spre o coaliție anti-austeritate cu un partid de centru-dreapta, descris de “New York Times” drept unul fringe„. http://www.contributors.ro/…/la-ordinea-zilei-destinul-rad…/

Două săptămâni mai târziu, după ce politologul din Maryland a avut timp să se lămurească cum stă treaba și cu SYRIZA (a văzut că, odată ajunși la guvernare, nu dau semne să se cumințească) și cu Grecii Independenți, Vladimir Tismăneanu își începe articolul intitulat „Barocul comunisto-fascist: Syriza, Putin, Dughin si adevaratele probleme ale Europei” în felul următor:

Stangistii uber-excitati de victoria coalitiei Syriza au primit cu celeritate nu unul, ci mai multe dusuri reci. Alianta lui Alexis Tsipras cu un partid de extrema dreapta, avand in frunte un lider eurofob, xenofob si homofob, ar trebui sa-i puna teribil pe ganduri pe cei care jubilau acum doua saptamani„. Mai departe, domnul Tismăneanu acuză iresponsabilitatea SYRIZA și, așa cum sugerează și titlul, concluzionează că alianța dintre SYRIZA și Grecii Independenți stă sub semnul barocului comunisto-fascist, ambele partide bazându-se în fond pe o unică ideologie, cea promovată de Aleksandr Dughin. În sprijinul analizei sale referitoare la Grecii Independenți, domnul Tismăneanu face, în mod indirect, apel la judecățile unui binecunoscut stângist, anume Daniel Cohn-Bendit (în tinerețe, promotor al pedofiliei, actualmente mare promotor al proiectului European și mare inamic al Rusiei):

Progressives of various kinds at first hailed what appeared to be a victory for the radical left-wing party Syriza, but they were caught off guard when Syriza instantly struck a coalition deal with the Independent Greeks, a radical right-wing party that Daniel Cohn-Bendit, a legendary European leftist, bluntly described as “ultranationalist” with a “homophobic, anti-Semitic, racist” leader”. http://www.contributors.ro/…/barocul-comunisto-fascist-syr…/

Ceea ce uită să ne spună domnul Tismăneanu este că Grecii Independenți fac parte, alături de Noua Republică a lui Mihail Neamțu (dar și de conservatorii lui Cameron), din Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, grupare situată mai spre centru decât Europa Libertății și Democrației Directe a lui Nigel Farage. Acesta din urmă a acordat acum câțiva ani un interviu portalului rasist, homofob și, ce-i drept, nu antisemit, ci prosionist și islamofob, În Linie Dreaptă, site care, cu ajutorul sprijinului acordat de domnul Tismăneanu, a reușit să pătrundă în presa mainstream (cel puțin un individ de la ILD apare frecvent la B1TV). Iată de declara Farage pentru În Linie Dreaptă, stârnind entuziasmul membrilor respectivei grupări:

NF: „Aderarea la Uniunea Europeană se va dovedi a fi o greșeală istorică uriașă pentru țara dumneavoastră, pentru că ce ați făcut e să intrați într-un sistem care este din ce în ce mai mult ca cel pe care l-ați părăsit acum 20 de ani. Este o greșeală foarte mare, iar clasa voastră politică, politicienii voștri, birocrații, sînt practic cumpărați cu bani, foarte mulți bani.

ILD: De fapt asta a fost bailoutul pentru Grecia. A fost un bailout pentru politicieni.

NF: A fost un bailout pentru politicieni și pentru prietenii lor. Despre asta e bailoutul. Nu am nici o îndoilală despre asta, nu e în nici un caz pentru a ajuta poporul grec. Avem o țară care nu își poate plăti datoriile, iar noi o obligăm să facă noi datorii„.
http://inliniedreapta.net/nigel-farage-%E2%80%9Cveti-fi-cu…/

Acum, iresponsabili sunt grecii pentru că din voturile lor a rezultat o coaliție de guvernare între SYRIZA și GI (în condițiile în care în Grecia mai există alte două partide politice antiausteritate, unul neoleninist și altul neonazist, partide care, ca urmare a cinci ani de politici economice care au dus țara de râpă, au ajuns să cumuleze împreună în jur de 13% din voturile electoratului elen), nu elitele europene care, prin politicile lor economice, i-au adus pe greci în situația să voteze așa cum au făcut-o. Iresponsabili sunt cei care, în condiții de criză, votează cu forțele politice rezonabile dar determinate să pună capăt unei situații dezastruoase care nu mai poate continua, nu cei care prin politicile lor generează condițiile socio-economice care, inevitabil, dau naștere la ceea ce, în mod mai mult sau mai puțin justificat, este definit drept radicalism. Cât despre SYRIZA, trebuie menționat că acest partid susține căsătoria între persoane de același sex (ce să-i faci, mai deviază și ei de la linia setată de Dughin) cu toate că, înaintea alegerilor din ianuarie, Tsipras și-a nuanțat poziția referitoare la dreptul cuplurilor homosexuale de a adopta copii http://www.thepressproject.net/…/Tsipras-backtracks-on-gay-…. În fine, ar fi interesant să aflăm și ce părere are Daniel-Cohn Bendit despre ILD (în speță, despre rasismul, homofobia, eurofobia și islamofobia promovate de respectiva grupare) și viceversa. Sau, dacă tot veni vorba de homofobie, ce crede DCB despre această poză, postată de domnul Tismăneanu pe contributors, în preziua alegerilor prezidențiale de anul trecut http://www.contributors.ro/wp-cont…/uploads/…/11/titanic.jpg.

În fond, diferențele dintre dreapta de tip ILD și dreapta de tip Independent Greeks arată ce anume face diferența, de fapt, pentru Vladimir Tismăneanu și pentru establishment-ul pe care acesta îl reprezintă. Iar aici avem trei elemente: susținerea necondiționată a statului Israel în relațiile sale cu palestinienii și lumea arabă, susținerea necondiționată a politicii externe americane și susținerea necondiționată a modelului economic neoliberal și deci a dictaturii piețelor asupra indivizilor și popoarelor. Dacă bifezi pozitiv la aceste trei rubrici, și, în plus, îl susții și pe domnul Tismăneanu în demersurile de promovare a propriei sale persoane (iar, până acum, nu prea știu să existe în România persoane care să nu combine, în linii mari, o astfel de poziționare ideologică cu relația de amiciție cu domnul Tismăneanu), poți să fii, după gust, promotor al mariajului gay (ba chiar și al pedofiliei) sau homofob, neolegionar sau inchizitor neostalinist (care, nu doar că nu trece cu vederea nici cea mai mică ambiguitate biografică, dar merge până la fabricarea de biografii imaginare) și, nu în ultimul rând, naționalist sau internaționalist.

Despre Alexandru Racu

Născut în Bucureşti pe 4 Martie 1982. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, Master în Studii Sud-Est Europene la Univeristatea din Atena şi doctor în filozofie politică al Universităţii din Ottawa.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Dai în mine, dai în tine, dai în fabrici și uzine

 1. Din câte se pare, D. C. Bendit are de mai demult o problemă cu SYRIZA:

  „l’Humanité.fr exclusive. In a letter we are publishing on Friday, May 25, Syriza deputy Rena Dourou answers, in Syriza’s name, the repeated attacks made by Green Party eurodeputy Daniel Cohn-Bendit.

  Syriza has decided not to let Daniel Cohn-Bendit’s [1] criticism of it go unanswered any longer. On May 25, the Greek eurodeputy Rena Dourou destroyed Cohn-Bendit’s arguments, in which he lumps together the proposals of Syriza, the radical left party, and those of Golden Dawn, the Greek neo-Nazi party and denigrates the proposals of the movement led by Alexis Tsipras (It’s a lying program. It’s completely idiotic. It’s madness.”).

  Electioneering.

  “In the course of your press conference together with the representative of the Greek Green Party, Mr. Chrysogelos, you, an icon of the May 1968 rebellion, have chosen to target the left, Syriza, and not the socialists or the conservatives who, nevertheless, are responsible for our country’s bankruptcy today! For electioneering reasons, that is to say, in order to reject a coalition of the Greens with the left, you have chosen to turn against Syriza by ridiculing and deforming its program and its proposals,” Rena Dourou writes.

  Cohn-Bendit has played into the hands of the two governing parties for 38 years.
  Dourou disproves Daniel Cohn-Bendit’s claim that Syriza’s platform or manifesto proposes “a minimum wage of 1300 euros a month.” She then condemns the “little respect for the Greek people and its democratic institutions” shown by Cohn-Bendit, who predicts a worst-case scenario if Syriza should win the legislative elections on June 17: „The people, to whom it will have made unkept promises, will come out in the streets, with the risk of social chaos and recourse to the military. There are precedents in Greece!”

  Finally, she condemns Daniel Cohn-Bendit’s repeated attacks on Syriza, which are repeated “in a loop by all the media, especially those that back the two parties that have alternated in power for the past 38 years. These are the same media that have not whispered a word about your positions on the cost of military armaments for Greece’s public finances … A very revealing detail which should have alerted you…”http://www.humaniteinenglish.com/spip.php?article2053

 2. M Platon zice:

  Urmărind – pentru că nu ai cum să îl ignori, pentru că e ubicuu şi de o grafomanie fără preget – mizerabila carieră de intelectual public a lui Vladimir Tismăneanu, carieră caracterizată printr-un radical dispreţ pentru realitate şi prin obişnuinţa de a manipula criteriile pentru a măslui concluziile/rezultatele, nu pot decât să-mi reamintesc un fragment din H. Arendt (un ganditor familiar lui VT, care o citează la fiecare pas, dar nu o trăieşte defel). Zicea Arendt: „Subiectul/supusul ideal al unui regim totalitar nu e nici nazistul convins, nici comunistul convins, ci omul pentru care distincţia dintre fapt şi ficţiune (realitatea experienţei) şi distincţia dintre adevărat şi fals (normele gândirii) nu mai există.”
  Cu alte cuvinte, prezenţa lui VT în spaţiul publicistic românesc a făcut pentru totalitarism mult mai mult decât au făcut împotriva totalitarismului toate discursurile sale de Vasile Roaită anti-totalitar.

  • Da, V. Tismăneanu procedează exact invers. De ani buni se străduiește să acrediteze ideea că subiectul ideal al totalitarismului – care, potrivit lui, există oriunde există critică a noii gândiri unice și, pe cale de consecință, a lui Tismăneanu – este individul cu convingeri. Sau, altfel spus, că orice individ cu convingeri, adică orice individ care refuză să subscrie la ficțiunile/”fantasmele” domniei sale și să-i accepte incoerențele/incosecvențele, este fie nazist, fie comunist.

   • MP zice:

    Minoratul intelectual si moral al lui Tismaneanu ( si al altor politruci) contribuie la tinerea Romaniei la periferie. Comparati comentariile lui isteric-unilaterale – preluate si amplificate si de „amici” – cu lucrurile scrise in presa mare din Europa:
    „The political centre across southern Europe is disintegrating. Establishment parties of centre-left and centre-right – La Casta, as they say in Spain – have successively immolated themselves enforcing EMU debt-deflation.
    Spain’s neo-Bolivarian Podemos party refuses to fade. It has endured crippling internal rifts. It has shrugged off hostile press coverage over financial ties to Venezuela. Nothing sticks.
    The insurrectionists who came from nowhere last year – with Trotskyist roots and more radical views than those of Syriza in Greece – are pulling further ahead in the polls. The latest Metroscopia survey gave Podemos 28pc. The ruling conservatives have dropped to 21pc.
    The once-great PSOE – Spanish Workers Socialist Party – has fallen to 18pc and risks fading away like the Dutch Labour Party, or the French Socialists, or Greece’s Pasok. You can defend EMU policies, or you can defend your political base, but you cannot do both.” http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11407256/Germany-faces-impossible-choice-as-Greek-austerity-revolt-spreads.html

 3. Bibicu zice:

  Un alt prieten al lui VT zice asa, pe pagina de fb:

  „În 2010 am decis să pășesc în politică. Am lansat în octombrie Fundația Creștin-Democrată și în aceeași lună am aderat la PDL. În mai 2011, am fost ales prim-vicepreședinte al acestui partid. Dupa ce motiunea „Reformistii” a pierdut la congresul PDL si Vasile Blaga a preluat conducerea, am fost amenintat cu excluderea si mi-am prezentat demisia.

  La 23 iulie 2013 am devenit, alaturi de Eugen Tomac, Adrian Papahagi, Cristian Petrescu si Dragos Ciuparu, membru fondator al Partidului Miscarea Populara. Am crezut sincer că acest partid va reuni personalitățile reformiste și pro-europene care au lucrat în ultimii 20 de ani pentru modernizarea țării noastre. M-am înșelat, am fost înșelat și n-am dorit să-i înșel pe alții, așa că am demisionat. Am decis de altfel să nu mai particip la viața politică partizană. Revin la studiu, la scris, și la meseria mea de diplomat.”

  Cum adica „revin la meseria mea de diplomat”? Ca asta e o meserie la care trebuie sa te recheme altii. Nu e ca si cum ai spune „revin la meseria mea de cizmar/croitor/tinichigiu/inginer/lacatus/scriitor/medic”. Sa inteleg ca Baconschi e „a diplomat for hire”? Ca, altminteri, daca nu il recheama statul roman in diplomatie, cum se poate intoarce la meseria de diplomat? Sau se face contopist in MAE? Si, apoi, un om care, dupa propriile marturisiri, a fost pacalit si s-a lasat inselat de atatea ori (ba cu FCD fondata cu bani de la Placinta, ba cu PMP fondat cot la cot cu Udrea, ba cu PDL in care a stat cot la cot cu Videanu si alti penali, parca asa li se zice, nu?), ce putem astepta de la un asemenea om in diplomatie? ca acolo sunt vulpi mai mari decat alde Udrea sau Placinta. Sau acolo nu-l vede nimeni cand se insala sau e inselat? El se insala si noi tragem ponoasele. Ca, vorba aia, s-a intors omul la meseria de diplomat. Poate de geanta diplomat sau de prajitura diplomat.

  • Acum apar toți martirii politicii românești, toți oamenii cinstiți care au fost dați la o parte pentru verticalitatea lor, care nici usturoi n-au mâncat, nici osanale Elenei Udrea nu i-au înălțat. Ziceam ieri pe facebook că ceva nu se leagă din moment ce, deși avem în politică atâția eroi martiri (care cum il auzi e Iuliu Maniu, sau Nelson Mandela, sau nu știu care pastor opozant al nazismului), totuși o ducem atât de prost. Mă întreb ce titlu o să revendice Baconsky. Deja avem o istorie mai veche cu dizidenții bursieri despre care aflăm că sunt dizidenți abia după ce pică regimul. Suntem o țară de viteji care se ghidează după lozinca: „la plăcinte înainte, la război înapoi”, că după război lasă că iar or să se dea plăcinte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s