Mizerii în Ajun

Vladimir Tismăneanu: „De pilda, ignorarea de către consilierul Muraru a ceea ce pare să fie pozitia domnului Octav Bjoza, primul decorat de dl Klaus Iohannis cu cea mai inalăa distinctie a statului, in raport “martirii legionari”, cei care l-au invătat ce inseamnă morala: “Mi-au marcat tot restul vieții. de la ei am învățat pentru totdeauna că nimic nu se poate realiza fără morală (…) Tot ei mi-au atras atenția că neamul românesc este bântuit de trădători, de vânzători de țară și au avut dreptate. Din cazua asta îi voi purta în mintea și sufletul meu, câte zile voi avea”, a spus președintele AFDPR. Mă intreb ce are de spus IICCMER? Dar Institutul “Wiesel”? Ambele institute au ca misiune confruntarea onestă cu trecutul traumatic. Deci lupta impotriva mistificărilor, a minciunilor propagandistice, a nostalgiilor comuniste si fasciste. Evident, lucrurile trebuie verificate atent. Dar dacă aceasta e pozitia d-lui Bjoza, si se pare ca asa stau lucrurile, dl Muraru i-a făcut un imens deserviciu noului presedinte al României. Presedintia Iohannis n-ar fi trebuit să inceapă cu decorarea unui mărturisit simpatizant al “moralitătii” legionare. Nu mi-l pot imagina pe presedintele Germaniei, dl Joachim Gauck, ridicand in slăvi pe un simpatizant al “moralitătii” naziste sau comuniste”.http://www.contributors.ro/…/presedintele-iohannis-unii-co…/

Întrucât sunt deja prins cu pregătirile de Crăciun și, în plus, nu agreez în această perioadă a anului polemici pe astfel de teme, deopotrivă complexe și sensibile, nu voi scrie, așa cum mi-aș fi dorit, un text suficient de elaborat și structurat referitor la ultima mizerie a lui Vladimir Tismăneanu, care, văzând că nu mai este primit la masa noului președinte, a scos de la naftalină arsenalul greu al instrumentării problemei antisemitismului cu scopul terorizării celor care refuză să-i facă pe plac. Nădăjduind că Iohannis nu se va lăsa intimidat, mă limitez doar la a spune următoarele lucruri:

1. Părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa, fost membru al Frățiilor de Cruce și oponent al regimului comunist, de pe urma căruia a avut de pătimit 21 de ani de închisoare cu tot cu reeducarea de la Pitești, a fost decorat de președintele Ronald Reagan. Eu nu îl admir pe Ronald Reagan. Dar nu pentru faptul că l-a decorat pe părintele Calciu. Însă Vladimir Tismăneanu îl admiră, etichetându-i drept fasciști sau comuniști pe toți cei care au ceva de comentat vizavi de ideologia socio-economică promovată de fostul șef de stat american. În orice caz, domnul Tismăneanu ar trebui să îi judece cu aceeași măsură pe actualul președinte al României și pe fostul președinte al Americii. Dar după cum știm, singurul criteriu de judecată al domnului Tismăneanu este interesul personal al domniei sale.

2. Domnul Tismăneanu a promovat și lăudat public intelectuali neolegionari precum Sorin Lavric și nu îmi aduc aminte să fi făcut apel la gardienii memoriei tragice a poporului evreu, așa cum face acum, atunci când domnul Radu Preda, despre care are de spus numai lucruri bune, a flirtat cu neolegionari ceva mai hard decât domnul Lavric, de pe poziția de director al IICCMER, instituție la ale cărei derapaje domnul Tismăneanu este altminteri extrem de sensibil. Nu am nimic cu domnul Preda și n-aș vrea să asmut niciun câine de pază asupra domniei sale (acestea sunt practici care îl caracterizează pe domnul Tismăneanu), dar m-am săturat de instrumentalizarea nesimțită a memoriei victimelor totalitarismelor de secol XX, încăpută pe mâna unui mercenar ordinar precum Vladimir Tismăneanu.

3. Nu știu foarte multe despre domnul Octav Bjoza și nu vreau să mă fac avocatul niciunui legionar. Am criticat fenomenul respectiv în termeni duri și am făcut-o nu din interiorul unor ONG-uri antifasciste ci, în mod asumat, din interiorul Bisericii (unde deseori, trebuie spus, se delirează, se minte, sau se tace în mod complice cu privire la subiect), fapt care mi-a atras nenumărate injurii precum și ruperea unor prietenii. Însă din câte s-a putut înțelege din presă, domnul Bjoza nu s-a pronunțat favorabil asupra ideologiei și practicii politice legionare, nici nu a emis opinii mistificator-revizioniste, ci doar a vorbit despre moralitatea admirabilă de care au dat dovadă legionarii pe care i-a cunoscut în pușcării. Fenomenul a fost descris, pe baza experienței personale, nu doar de domnul Bjoza, ci de mulți alții, printre care și părintele Nicolae Steinhardt, evreu convertit la Ortodoxie față de care domnul Tismăneanu și-a manifestat altminteri admirația.

4. Aceasta ne aduce la chestiunea delicată și complexă a raportului dintre exemplele concrete de moralitate de care au dat dovadă mulți legionari (iar aici avem legionari din structurile de conducere ale Mișcării, legionari din organizația de tineret, simpatizanți ai legionarilor – whatever that means – legionari care s-au dezis într-o mai mică sau mai mare măsură de legionarism și legionari care nu s-au dezis niciodată, legionari cu parcursuri biografice diferite, ș.a.m.d.) confruntați cu presiunea și teroarea sistemului totalitar comunist și ideologia legionară, ideologie care, la fel ca și ideologia marxist-leninistă, era totalitară și deci imorală (chiar dacă, în cazurile acestea, devierile de la morala creștină au de-a face mai degrabă cu excesul de zel de care dă dovadă fanaticul decât cu oportunismul de care dă dovadă cineva ca Vladimir Tismăneanu). Discuția, după cum am spus, e mult prea complexă pentru a fi tratată într-o postare de pe facebook/blog, întrucât comportă multiple dimensiuni. Vorbim de o dimensiune istorică (care se împarte într-una macroistorică și una microistorică), de o dimensiune etică, de o dimensiune teologică, de una psihologică, ș.a.m.d. Mă limitez doar la a spune următoarele lucruri: a) Este la fel de greșit să deducem concluzii de ansamblu (macro) din judecățile referitoare la cazurile individuale (și în repetate rânduri m-am pronunțat împotriva tentativei infantil-imbecile a unor medii „duhovnicești” sau de-a dreptul „rasist-duhovnicești” de a legitima Mișcarea Legionară în ansamblul ei pe baza virtuților de care au dat dovadă unii din oamenii care au avut cândva vreo mai mică sau mai mare legătură cu ea) precum este să tragem concluzii referitoare la indivizi (micro) pornind de la judecățile, altminteri corecte, ce privesc ansamblul. b) Reflectând pe marginea unui asasinat comis de anarhiștii ruși, relativ asemănător cu cele comise de legionari în interbelic, Dostoievski spunea (și câtă dreptate avea!) că marea nenorocire a epocii noastre, scârbită și la extrema stângă și la extrema dreaptă de oportunismul burghezo-tismănean, constă în faptul că la asasinat ajung să recurgă nu doar ticăloși de ultimă speță, ci și personaje aflate la celălalt pol al dispozițiilor morale, adică personaje mai degrabă angelice/arhanghelice care se transformă însă în îngeri ai morții. Fenomenul este de natură satanică și a fost analizat în detaliu atât în Crimă și Pedeapsă cât și în Demonii. Din nefericire, în România, fenomenul încă așteaptă psihologul-teolog care să se aplece asupra sa cu compasiune, responsabilitate și onestitate. Însă într-o țară în care sfera publică și instituțiile sunt intoxicate până la suprasaturație de cel mai jegos oportunism, inevitabil, cineva cu o astfel de abordare va fi condamnat la subterană.

PS: Nu îmi face plăcere să scriu despre Mișcarea Legionară și cu atât mai mult nu îmi face plăcere să o fac în preajma sărbătorilor. Aș aprecia așadar dacă prietenii de pe facebook și comentatorii de pe blog, oricare le-ar fi orientarea ideologică, vor lăsa pe altă dată comentariile de natură să inițieze o nouă polemică pe acest subiect.

Reclame

Despre Alexandru Racu

Născut în Bucureşti pe 4 Martie 1982. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, Master în Studii Sud-Est Europene la Univeristatea din Atena şi doctor în filozofie politică al Universităţii din Ottawa.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s