dumnezeul dreptei româneşti

Să ne aducem aminte că acelaşi Neamţu care organizează mitinguri antimojicie pentru că Pleşu a fost făcut „slugă”, l-a onorat pe Băsescu cu un elogiu al Căpitanului Bligh, atunci când Băsescu l-a făcut „slugă” pe Regele Mihai. De menţionat şi faptul că, spre deosebire de Pleşu, care l-a făcut pe Gâdea „obrăznicătură”, Regele Mihai nici nu l-a provocat pe Băsescu şi nici n-a reacţionat la insulta lui. Adică s-a purtat regeşte. În schimb, intelectualii de dreapta (nu doar Pleşu) se fac că plouă atunci când îi critici (spre exemplu, un autor de talia lui Mircea Platon i-a criticat şi pe Pleşu, şi pe Patapievici, şi pe Neamţu, şi pe Baconsky, şi pe Aligică, şi pe Papahagi, şi pe Tismăneanu, ş.a.m.d., fără să primească vreun răspuns argumentat din partea acestora, cel mult câteva ocări şi denunţuri) cu argumente şi cu bibliografie. Aparent, e sub demnitatea lor să reacţioneze, cu argumente şi bibliografie la argumente şi bibliografie. Nu consideră însă că este sub demnitatea lor să-l promoveze pe Băsescu şi să se certe cu Gâdea şi cu Badea pe motiv de Băsescu. După care se scandalizează şi strigă noli me tangere. Şi îi iau la rost pe toţi cei care nu se scandalizează împreună cu ei, pe toţi cei care asistă în mod pasiv la terfelirea publică a unui intelectual. Căci după cum ştim, intelectualul este o fiinţă, pe cât de implicată în mizeria politică, pe atât de gingaşă.

În fine, uneori intelectualii se mai ceartă şi între ei, iar uneori o fac în limbaj subantenistic. Spre exemplu, cu doar câteva luni în urmă, fostul ministru de externe (şi absolvent al Colegiului Noua Europă, ca mai toţi miniştrii de externe ai României) Teodor Baconsky, a caracterizat-o pe Sabina Fati drept „imaculată anticoncepţional”. Dacă facem abstracţie de o mârâială a lui Dan Tăpălagă (şi cam atât), la vremea respectivă a fost linişte în Piaţa Universităţii. Însă în ciuda incidentului cu pricina, astăzi Teodor Baconsky şi Sabina Fati semnează împreună apelul de solidarizare cu Andrei Pleşu. Înţeleg că lui Teodor Baconsky nu îi este jenă să semneze acest apel după ce anterior a insultat public (atenţie!) o femeie (nu un intelectual, ci o intelectuală). Dar mă întreb cum de nu îi este jenă Sabinei Fati să-şi pună semnătura alături de cel care a insultat-o. Ceva nu se leagă aici. Pe de altă parte, merită menţionat şi faptul că, din câte se pare, ofensa la adresa intelectualităţii (ca esenţă ce îşi găseşte manifestarea supremă în troica Pleşu, Liiceanu, Patapievici) a devenit mai revoltătoare decât ofensa la adresa regalităţii şi a feminităţii. Dacă nu mă înşel, în Evul Mediu – inspiraţie şi specialitate a multor cavaleri ai dreptei româneşti – doar blasfemia le depăşea în gravitate pe acestea două. Aşa că se ridică următoarea întrebare: ce putem spune despre o dreaptă a cărei valoare supremă nu este nici naţiunea, nici satul, nici familia, nici chiar Dumnezeu (intelectualii de dreapta au fost mult mai rezervaţi atunci când Alina Mungiu Pippidi l-a insultat pe Iisus Hristos, n-au ieşit totuşi în stradă), ci intelectualitatea? Şi cum se explică faptul că Pleşu a devenit dumnezeul dreptei româneşti?

Reclame

Despre Alexandru Racu

Născut în Bucureşti pe 4 Martie 1982. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, Master în Studii Sud-Est Europene la Univeristatea din Atena şi doctor în filozofie politică al Universităţii din Ottawa.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la dumnezeul dreptei româneşti

  1. Basescu e raul cel mai mic din aceasta tara. E o contrapartida la gasca neocomunista din USL.

  2. Donkeypapuas zice:

    Aşa cum am scris şi pe site-ul lui Victor Roncea, procentajul profitorilor fesenismului deţine o cotă însemnată a respectivei liste de „revoltaţi”.

  3. Pingback: …”O soţietate fără prinţipuri, va să zică că nu le are!” CE E PUTRED IN CAMPANIA DE SUSTINERE A LUI ANDREI PLESU? - Recomandari

  4. Emi zice:

    De ce la „regele” Mihai este pus sluga intre ghilimele ? Nu trebuia,pentru ca in cazul asta Basescu a avut perfecta dreptate( el amesteca adesea adevarul cu minciuna.dar aici a avut dreptate ) . Cititi cartea „Romania si Sfarsitul Europei” scrisa de Mihail Sturdza(are legatura cu familia nobiliara) ,ministru de externe prin anii 30′ :http://www.scribd.com/doc/54604647/Mihail-Sturdza-Romania-si-sfarsitul-Europei-Amintiri-din-%C5%A3ara-pierdut%C4%83-Romania-anilor-1917-1947

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s