Culmea tupeului

Zice un publicist penibil (nici nu înţeleg de ce îl mai lasă să scrie pe voxpublica, în condiţiile în care argumentele lui se rezumă la fraze de gen: Măi puştiule, ţie nu ţi-e ruşine să vorbeşti aşa de domnul Isărescu! Măi derbedeule, ţie nu ţi-e ruşine să baţi cu petul în caldarâm la ora când lumea doarme):

„daca ne vom trezi ca trebuie sa platim 1 milard doua de euro catre RMGC, de la buget, ceea ce poate insemna noi taxe sau o noua strangere a curelei, sa nu uitam ca asta le-o datoram, in exclusivitate, batatorilor cu PET-uri in caldaram (http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/si-acum-sa-platim-si-sa-vedem-ce-va-urma-97922.html)”.

În exclusivitate! Carevasăzică, în loc să conchidă că administratorii bunului public responsabili de această tărăşenie secretizată sunt singurii vinovaţi, dumnealui conchide că vinovaţii (fără vină) sunt ăia care au cerut să se facă lumină. Şi dreptate. De altfel, aceeaşi logică se aplică şi în cazul amânării returnării comisioanelor ilegale de către bănci. Nu plăteşte hoţul ci „cetăţeanul responsabil”. Iar dacă nu vrea să plătească, tot lui i se urlă în faţă că e iresponsabil. Şi că nu apreciază ce fac pentru el hoţii responsabili de la putere. Ei au privilegiul alegalităţii. Noi avem datoria responsabilităţii. Ei cu morala de stăpân. Noi cu morala de sclav. Ei dincolo de bine şi de rău. Noi condamnaţi să tot mormăim vorba din bătrâni: rău cu rău, dar mai rău fără rău.

E ca şi cum la mine la stână aş angaja un paznic şi ăla se înţelege de fapt cu hoţul ca să-mi fure oile. Cum necum îmi dau seama de ce se întâmplă şi reuşesc să previn furtul. Cu toate acestea, tot eu trebuie să-i plătesc hoţului despăgubiri pentru că n-a reuşit să mă fure!  Cum s-ar spune, „v-aş ruga să fiu iertat că v-am prins cu mâţa în sac”. Sau, mai pe larg, „vă rugăm să ne scuzaţi: nu producem cât furaţi”.

Nu ştiu dacă RMGC are sau nu şansa să câştige un proces cu statul român. Mihai Goţiu zice că n-are. Dar chiar şi presupunând că ar câştiga, poporul român trebuie să refuze să plătească. E de fapt aceeaşi poveste ca şi cea cu datoriile contractate de „guvernele responsabile” pe care trebuie să le plătească „popoarele iresponsabile”. Asta dovedeşte încă o dată că salvarea Roşiei Montane nu este îndeajuns. În ultimă instanţă, revolta trebuie să vizeze sistemul care a făcut lege din fărădelege.

Reclame

Despre Alexandru Racu

Născut în Bucureşti pe 4 Martie 1982. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, Master în Studii Sud-Est Europene la Univeristatea din Atena şi doctor în filozofie politică al Universităţii din Ottawa.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Culmea tupeului

  1. Pingback: PROTESTE PENTRU ROSIA MONTANA. SOROS finanteaza o parte a ONG-urilor organizatoare si participa la COMPANIA RMGC/ Ponta insista cu SANTAJUL DESPAGUBIRILOR si se lamenteaza cu FUGA INVESTITORILOR/ O perspectiva crestina asupra protestelor pentru Rosia Mont

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s