Mircea Platon: Conştiinţele Cenuşii

Articol preluat de la http://mirceaplaton.com/html/articole_constiintele_cenusii.html

Oamenii actualei puteri prezintă revolta românilor drept una împotriva tuturor partidelor politice. E normal să fie aşa: PDL a încercat să se substituie tuturor partidelor politice din România. PDL a ajuns în 2012 să întrupeze visul din 1990 al lui  Silviu Brucan: cel al unui partid unic, FSN, cu mai multe „aripi”. PDL nu s-a vrut doar un partid cu mai multe aripi, ceea ce ar fi normal, ci un partid unic cu mai multe aripi.

PDL a trăit de pe urma fagocitării identităţilor politice ale altora. Au alergat şi după ADN-ul liberal, pe care l-au manipulat genetic prin Valeriu Stoica, şi după gena socialistă – prezentă încă în trandafirul din sigla partidului -, şi după sevele dreptei conservatoare sau creştin-democrate, şi după eurosocialism, şi după neoliberalism. În procesul de conglomerare a acestor identităţi, PDL-ul a recurs, ca orice mare corporaţie, la „hostile takeovers”, la licitaţii măsluite, la mita în sinecuri, la lansarea de zvonuri pe piaţa politică menite a scădea valoarea acţiunilor adversarului, şi chiar la lovituri de forţă. Naţionaliştii au fost acuzaţi de „legionarism”, liberalii au fost acuzaţi de coabitare vinovată cu mogulii sau cu socialiştii, socialiştii au fost denunţaţi ca vârf de conductă a Rusiei lui Putin în România.

Prea puţin a contat că unii dintre oamenii regimului băsist au scris de fapt articole legionare, că PDL-ul a concubinat cu PSD-ul, verişor politic după tatăl FSN-ist, că Băsescu a fost susţinut în campania din 2008 de banii industriei petroliere ruseşti, sau că lideri PDL şi miniştri din guvernul Boc cheamă, pe banii corporaţiilor germane, la lichidarea statului naţional român în favoarea Statelor Unite ale Europei. În bună tactică bolşevică, PDL a acuzat opoziţia sau concurenţa de lucruri pe care le făcea chiar formaţiunea democrat-liberală.

În esenţă, PDL a urmărit să ia locul întregului sistem politic din România, iar regimul Băsescu a fost o uriaşă operaţiune de devalizare a capitalului social şi identităţii tuturor partidelor şi orientărilor politice din România. În mod pervers dialectic, regimul băsist a constat într-un apogeu al politizării şi  o abolire a politicului în acelaşi timp. Politicul a fost declarat „vinovat” şi partidele politice au fost tratate ca ilegitime, ca reprezentând simple interese meschin facţionale care trebuie depăşite în mod tehnocratic sau retrogradate penal. Pe de altă parte, totul, de la miniştri până la portarii de ministere, a fost politizat. Ca să poţi să faci lucrurile pentru care ai vocaţie, trebuie să fii cu ei. Caz în care de fapt îţi compromiţi vocaţia punând-o în slujba unui regim oportunist. Dacă alegi să rămâi vertical, te elimină din joc şi apoi spun că nu eşti bun de nimic. Paradigma prieten-duşman şi dispreţul faţă de adevăratele criterii, obiective, după care poţi discerne şi cultiva valorile a contribuit din plin la eşecul economic şi moral al acestui regim şi deci şi al României.

PDL a adoptat de la bun început paradigma prieten-duşman. Doar prietenii regimului au dreptul la existenţă. Ceilalţi trebuie suprimaţi, simbolic sau din funcţie (vorba lui Caragiale): calomniaţi şi/sau concediaţi. Revolta actuală a românilor e scrisă aşadar în termenii impuşi românilor şi politicii din România chiar de PDL: oricine nu e cu ei trebuie să fie împotriva lor. Românii au sfârşit prin a asimila instinctiv sau explicit postura de inamici ai puterii, de duşmani ai celor care îi tratează ca şi cum ar fi obligaţi să le fie sclavi gudurători.

De aceea, recunosc în actuala revoltă o şansă pentru renaşterea pluralismului politic românesc, pluralism politic care înfloreste pe baza identităţilor politice asumate. Dacă regimul băsist a vrut să abolească politicul, o declaraţie precum cea a lui Crin Antonescu la mitingul din Piaţa Victoriei, cum că liberalii nu vor să confişte identitatea politică a nimănui (nici chiar a celor din Piaţa Universităţii), pentru că liberalii au identitatea lor, e o declaraţie care mă entuziasmează. E o declaraţie care lasă loc de alternative. Crin Antonescu şi PNL au luptat din greu împotriva presiunilor şi samavolniciilor prin care PDL s-a străduit să confişte identitatea dreptei liberale. Deci trag nădejde că dl Antonescu nu va renunţa uşor la un profil politic pentru care a sacrificat multe lucruri.

Identitatea politică bine definită a liberalilor îmi dă posibilitatea şi mie să am identitatea mea. Pot şi eu – anti-neoliberal, interesat mai degrabă de democraţia participativă, de comunitarianism, de economia la scară umană, de statul reprezentativ, de personalismul conservator şi socialismul creştin – să votez acum, în 2012, cu Crin Antonescu în nădejdea că nu va fi un despot în continuă căutare de spaţiu vital. Sper că, în cazul în care Crin Antonescu va călca pe urmele lui Băsescu pentru a cere diminuarea suveranităţii României în favoarea SUE, îi voi putea sta în opoziţie deschisă fără a asista la încercările oamenilor lui de a-mi confisca ideile, de a-mi deturna mesajul sau de a mă compromite prin murdării de presă „intelectuală”. Opoziţia, alta decât violentă, faţă de regimul Băsescu era-este imposibilă, pentru simplul motiv că Băsescu şi oamenii lui se vor, ca Partidul pe vremuri, în toate cele ce sunt: ei sunt şi sistemul şi antisistemul. Pluralismul politic – de care fac atât caz unii gangsteri ideologici deprinşi să justifice, în ordinea victoriei lor, toate regimurile – implică existenţa unor identităţi bine definite.

Tocmai de aceea, sfărşitul regimului băsist ar trebui să însemne şi sfârşitul eminenţelor sale cenuşii, al conştiinţelor gri care l-au articulat, justificat, apărat şi impus (i)moral românilor. Domnia oamenilor care sunt sincronic şi diacronic, dar totdeauna în cor, multiculturali pe bani de la Soros, apologeţi ai „Europei albe” pe bani de la nemţi, eurosocialişti azi, neoliberali mâine, detractori ai României vechi şi vânzători de suveniruri cu România veche în acelaşi timp, legionari vânători de legionari, anti-Iliescieni azi care au fost ţuţări iliescieni ieri, vânători de moguli azi care au luat ani de zile bani de la moguli ieri, domnia acestor oameni de paie şi sârmă ghimpată, domnia conştiinţelor cenuşii sau a cârtiţelor trebuie să ia sfârşit.

Nu îi mai lăsaţi în balcoane. Nu le mai cumpăraţi cărţile. Sancţionaţi-le cinismul şi nesimţirea. „Ideile au consecinţe”, ne spunea Richard Weaver în anii ’50. Din frazele, dispreţuitoare la adresa poporului român, de ieri se nasc deciziile de a strivi în bătaie „viermii” azi. Dacă regimul politic Băsescu a ignorat poporul român, e pentru că şi poporul român a ignorat eminenţele cenuşii ale regimului Băsescu. Omul obişnuit nu înţelege speculaţiile la bursă, dar totuşi acestea îl afectează atunci când ajung să ruineze o economie. Omul obişnuit nu înţelege întotdeauna malversaţiunile cultural-ideologice, dar totuşi acestea îl afectează atunci când ajung să distrugă o naţiune şi să compromită suveranitatea unui stat. Ei nu ne văd pentru că suntem prea jos. Noi nu-i vedem pentru că sunt prea sus. Între noi şi ei, e smogul mizeriei cotidiene. Dar acum ceaţa s-a risipit. I-am prins în flagrant delict de mârlănie la adresa unei întregi naţiuni. Poate că nu le înţelegem ideile, dar am trăit consecinţele ideilor lor. Să nu-i uităm, să-i ţinem minte. Să nu le mai îngăduim să revină pe scara din dos a istoriei, să nu le mai iertăm ascensiunea pe spirala matrapazlâcurilor. Altminteri, vom fi siliţi să o luăm de la capăt. Cenuşiul nu e o culoare. Şi nici vătafii, domni. Iar de arendaşi România nu mai are nevoie. 

Reclame

Despre Alexandru Racu

Născut în Bucureşti pe 4 Martie 1982. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, Master în Studii Sud-Est Europene la Univeristatea din Atena şi doctor în filozofie politică al Universităţii din Ottawa.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Mircea Platon: Conştiinţele Cenuşii

 1. vocea satelor zice:

  Un semn de normalitate in ce priveste relatia dintre cetatean si cel platit ca sa-l reprezinte:

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-11308155-ultima-ora-emil-boc-revocat-din-functie-ministrul-externe-teodor-baconschi.htm?cfnl=

  Iata ca, macar un lucru tot a fost obtinut prin aceste proteste. Baronii intelectuali deveniti functionari publici sa se invete minte sa vorbeasca frumos despre cei care le platesc salariul. Corabia incepe sa se scufunde. Inca o dovada in plus a faptului ca aceste poteste trebuie sa continue. Romanii au dovedit ca mai au inca demnitate. Baconsky a dovedit inca o data ca este un politician incompetent care ar trebui numit administrator colonial (sau, de ce nu, ambasador) pe undeva prin Africa subsahariana. A vrut sa faca partid crestin-democrat in Romania, dar i-a insultat si pe ortodocsi, si pe cetatenii care-si exercitau dreptul democratic de a protesta. Lumea s-a saturat de boierismele lor nesimtite si de mutrele lor insipide.

 2. Un cititor zice:

  „Baconsky isi permite sa propovaduiasca lupta pe viata si pe moarte intre Romania care munceste si Romania care cerseste. Mai exact, intre Romania care supravietuieste si aia care nu supravietuieste. ”

  Perfecta formulare.

  • un ciobanesc german zice:

   Mai mult decat atat, ticalosia actualului sistem neoliberal consta in faptul ca elita care traieste in mod parazitar pe seama tot mai epuizatei clasei de mijloc, asmute clasa de mijloc asupra pensionarilor, bolnavilor, somerilor si a altor „paraziti”. Trompetele mercenare inventeaza tapi ispasitori in timp ce tot mai multi reprezentanti ai clasei de mijloc sunt aruncati in saracie, si inclusiv in categoria tapilor ispasitori, de actualul sistem. Iar dupa aia li se spune ca nu au muncit destul.

   Insa elita nu se clinteste. Sta bine mersi in jacuzzi. Elita cultiva vrajba intre cei care inca pot sa supravietuiasca si cei care au ajuns la limita supravietuirii. Intre cei care inca mai au sange si cei carora li s-a supt tot sangele. Intre cei care nu mai pot sa supravietuiasca astazi si cei care nu vor mai putea supravietui maine. E dezgustator ceea ce ni se intampla. Ne pun sa ne batem intre noi pe resturile de la masa stapanilor. E ca in faza aia (daca mai tin bine minte) de la inceputul filmului Mihai Viteazul, cand turcul ii punea pe doi copilandrii valahi sa se bata intre ei, iar dupa aia ii zice unuia dintre ei ca daca-l omoara pe confratele roman ii face cadou de tot pumnalul (frumos, cu pietre pretioase, asa cum aveau numai stapanii). Romanii ar trebui sa inteleaga o data pentru totdeauna cum stau lucrurile si ca le va veni si lor randul. Oamenii cu cap trebuie sa-i informeze pe cei din Piata ca actuala elita guverneaza dupa principiul divide et impera. Si ca numai uniti putem pune capat acestui sistem care in cativa ani va distruge complet aceasta tara.

   In fine, actuala elita nici macar nu ne vinde actualele masuri ca pe un rau necesar. Altminteri nu ar fi atat de tupeista atunci cand iese la declaratii. Dimpotriva, taierile inumane ne sunt vandute ca asanare morala, ca eliberare a „romanilor de bine” de dominatia statului, ca „deparazitare” a corpului natiunii, ca salt inainte catre dezvoltare, prosperitate si integrare europeana. Ceausescu 2. Numai la romani e posibila atata nesimtire. Atata prostire pe fata.

 3. Un cititor zice:

  Oportunistul Neamtu iar scuipa azi unde a pupat ieri (si invers): mai nou e anti-Basescu/PDL/Udrea. iata ce scrie: „În plină criză de legitimitate, Emil Boc şi Traian Băsescu au demonstrat o toleranţă suspectă faţă de […] stilistica improprie a doamnei Udrea (care, deşi reprezintă Statul român, ezită între postura de Cleopatra, vampă glossy sau Crăciuniţă).” Dar Neamtu nu spune nimic de faptul ca Baconsky insusi a s-a declarat cucerit de farmecele vampei glossy! Nici usturoi n-au mancat, nici Udrea nu le miroase.

  Vezi aici ce declara Baconsky mai an (http://www.hotnews.ro/stiri-politic-8055430-teodor-baconschi-catre-elena-udrea-trebuie-fac-eforturi-monumentale-nu-cad-sub-farmecul-tau-calitate-coleg.htm?)
  Teodor Baconschi catre Elena Udrea: Trebuie sa fac eforturi monumentale sa nu cad sub farmecul tau,.
  http://www.hotnews.ro

  • Pai spune ca Baconsky „a elogiat-o complet inadecvat pe Ministrul Dezvoltarii”. Asa cum l-a elogiat si el complet inadecvat pe Traian Basescu. Dar acum Capitanul Bligh a ramas singur pe vapor, iar matelotii intelectuali sar toti in barcile de salvare.

   Altminteri, insista in continuare asupra faptului ca „respectul ordinii publice și apărarea proprietății private sunt firești pentru omul de dreapta”. Deci „ordinea publica” pusa in slujba „proprietatii private”. Daca se distruge/fura proprietatea publica fara sa se tulbure ordinea publica, asa cum incerca sa faca Basescu cu legea sanatatii, e totul ok.

   Oricum, e clar: sandramaua se prabuseste. Ca de obicei, „intelectualii” nu au nimic sa-si reproseze. Ei doar se regrupeaza si-si continua misiunea.

   • Mircea Platon zice:

    Basistul sub acoperire Mihail Neamtu face revolutie cu voie de la politie. Basescu a vazut ce vrea lumea si s-a hotarat sa-l dezlege pe Neamtu de datoria de a elogia Cotroceniul pentru a-l lasa sa zburde „antisistem”. Basescu a vazut ca Udrea e nepopulara in randul celor din Piata, asa ca il lasa pe Neamtu sa o critice. Basescu azvarle poporului capul lui Motoc Baconsky si al Elenei Udrea, iar omul de paie nu doar al Cotrocenilor, ci al stapanilor neoconi ai Cotrocenilor, capata reputatie de om antisistem.

 4. Vestitor zice:

  Asta cred ca este si miza. Sa pregateasca terenul pentru „noua republica”, agitind in fata, prabusirea pedelista. O simpla rotire de cadre, in aceeasi matca. Se poate chiar ca baconschi s fi fost de la inceput gindit ca fumigena.
  Dar nu o sa le mearga, pentru ca deja pute. Asa cum la lovitura de stat din 1989, populatia a declansat o reala miscare populara si chiar o revolutie, din pacate temporara, tot asa si acum din ce in ce mai multa lume se mobilizeaza. Chiar daca majoritatea virtual. Nu e totusi mai putin real si se va reflecta nu numai la alegeri. Consecintele protestelor vor fi din ce in ce mai numeroase si cu siguranta vor fi un inceput bun, in directia normalitatii cautate(pierdute).
  Ati vazut cazul ofiterului Alexandru Gheorghe, in Piata? Romania profunda? Cind vocea celui ce striga in pustie(Adevarul) se face auzita, situatia devine ireversibila. E deja nu doar o marturie, ci si o confirmare. Nu se poate merge spre mai rau de aici, decit unilateral, de sus in jos. Invers e deja o lupta cistigata, indiferent ce urmeaza.

 5. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11321430-traian-basescu-observa-veselie-demolarii.htm

  Cum se raportează Traian Băsescu la sistemul democratic?

  1. În condiţiile în care opoziţia solicită demisia lui Băsescu şi a lui Boc, şi alegeri anticipate, ceea ce era normal să facă, Traian Băsescu afirmă că opoziţia vrea o „Românie neguvernată”. Cu alte cuvinte, cine solicită alegeri anticipate instigă la anarhie. Pentru preşedintele ţării există doar două alternative: guvernarea băsistă sau absenţa guvernării. Este clar faptul că Băsescu a ajuns să se creadă Regele Soare. De fapt, ţinând cont că unii vor monarh dar nu din casa de Hohenzollern, eu cred că Băsescu ar fi o soluţie inspirată. Mai ales că, om de dreapta fiind, Băsescu o să aibă grijă ca monarhia să fie absolută.

  2. În condiţiile în care lumea protestează de aproape două săptămâni, Traian Băsescu îşi justifică măsurile politice şi economice prin faptul că acestea se bucură de aprecierea internaţională (mai exact a UE si FMI). Dar recentele evenimente demonstrează că aceste măsuri nu se bucură de aprecierea naţională. Deci întrebarea e următoarea: Traian Băsescu pe cine reprezintă? Pe noi în faţa FMI-ului, sau FMI-ul în faţa noastră? E reprezentantul poporului sau administrator colonial?

  3. În fine, la fel ca toţi liderii dictatoriali, atunci când îi este contestată legitimitatea, Traian Băsescu demonizează opoziţia şi recurge la mitul cetăţii asediate. Discursul opoziţiei = discursul lui Voronin. Cu alte cuvinte, opoziţia politică şi toţi cei care se opun lui Băsescu sunt plătiţi sau manipulaţi de ruşi. Agenturile, forţele imperialiste, ş.a.m.d. Ştim discursul de la revoluţie.

  Aşa cum afirmam şi în urma inervenţiei prezidenţiale din timpul emisiunii la care era invitat Raed Arafat, Traian Băsescu începe să semene tot mai mult cu Nicolae Ceauşescu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s